Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo repičinog sjajnika u usevima uljane repice
Prisustvo repičinog sjajnika u usevima uljane repice

Na području delovanja RC Vrbas uljana repica  se u zavisnosti od rokova setve, nalazi u faziod 9 i više listova, do faze početak izduživanja stabljike (BBCH 18-30).

Vizuelnim pregledom useva uljane repice i pregledom Merikovih posuda, registrovana je pojava odraslih jedinki repičinog sjajnika (Melighetes aeneus).

 

Repičin sjajnik je jedna od najznačajnijih štetočina uljane repice. Prezimljava kao imago u zemlji i izlazi sa mesta prezimljavanja na temperaturi zemljišta od 8˚C, kada se dopunski ishranjuje na cvetnim pupoljcima. Masovnija pojava imaga se očekuje kad je dnevna temperatura veća od 15˚C . Štetnost repičinog sjajnika zavisi od toga u kojoj se fenofazi uljana repica nalazi u vreme njegove pojave. Najveće štete pravi imago kada se hrani cvetnim pupoljcima dok su još uvek zbijeni i prekriveni vršnim lišćem, tako što ih buši i izgriza u potrazi za polenom. Napadnuti pupoljci se osuše.

Hemijske mere se za sada ne preporučuju, a RC Vrbas nastavlja sa praćenjem te štetočine.

odrasla jedinka repičinog sjajnika

Comments

There are no comments yet for this post.