Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Cikada Psammotettix alienus - prenosilac virusa u pšenici
Cikada Psammotettix alienus - prenosilac virusa u pšenici

Na području delovanja RC Vrbas, na usevima tek posejane pšenice, registrovano je prisustvo cikade Psammotettix alienus. Ova cikada je vektor virusa patuljavosti (kržljavosti) pšenice, Wheat Dwarf Virus - WDV.

Glavni izvor virusa su samonikle biljke pšenice, korovi iz fam. Poaceae. Sa  biljaka koje su zaražene, virus se ishranom cikada prenosi na useve pšenice. 

Ova cikada ima više generacija godišnje i prezimi u stadijumu jajeta. Primarne infekcije virusom nastaju u jesen ishranom cikada, dok sekundarne infekcije nastaju u proleće i leto. Zaražena cikada ostaje infektivna ceo svoj život.

Simptomi zaražene pšenice uočavaju se u vidu oaza, nepravilno raspoređenih u proleće, kada je kasno da se zaraza zaustavi. Napadnute biljke imaju žućkastu boju, koja kasnije postaje crvenkasta. Biljke su sterilne, ne donose klas ili je klas sa malim brojem zrna.

Zato je sada važno da se parcele pod posejanim strnim žitima redovno obilaze na prisustvo navedenih cikada i da se sprovede tretman po preporuci.

 

cikada na posejanom usevu pšenice

Comments

There are no comments yet for this post.