Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Mrka trulež plodova
Mrka trulež plodova

Na području delovanja RC Vrbas, jabuke se nalaze u fazi sazrevanja i berbe plodova (BBCH 81-85).

Vizuelnim pregledom plodova jabuke koji su oštećeni od ptica, insekata, uočeno je prisustvo simptoma truleži ploda jabučastog voća, Monilinia fructigena.

 

simptomi mrke truleži na plodu jabuke

 

Ovaj patogen napada jabuku, krušku, breskvu, nektarinu, šljivu, trešnju, kajsiju, šljivu.

Plodovi mogu biti inficirani od zametanja do pune zrelosti, kako u zasadu, tako i u skladištu. Mladi plodovi mogu biti zaraženi preko osušenih prašnika, koji se na njima duže zadržavaju, a zaraza može da se ostvari kroz povrede od ishrane insekata, mehanička oštećenja i sl. Simptomi su u početku u vidu manjih, okruglih, mrkih pega. Kroz pukotine na pokožici ploda obrazuju se reproduktivni organi gljive u vidu koncentričnih krugova, a za nekoliko dana, mrka trulež potpuno zahvata plodove. Mrke pege su u početku glatke, ali  brzo u okviru pega dolazi do sporulacije parazita. Napadnuti plodovi, gube turgor, suše se i mumificiraju. Micelija gljive u potpunosti prožima tkivo ploda, pretvarajući plodove u „mumije„.

Najveće štete nastaju ako do zaraze već formiranih plodova dođe neposredno pred berbu. Za razliku od drugih vrsta roda Monilinia, micelija ovog patogena može izazvati latentne infekcije, tj. simptomi oboljenja se pojavljuju tek kad vremenski uslovi i stepen zrelosti plodova  ne postanu povoljni za pojavu oboljenja.

Preventivne mere za sprečavanje širenja patogena posle berbe su:

-        Skladište i prostor na ulazu treba očistiti od svih trulih ostataka plodova, jer na njima patogen opstaje, treba oprati i dezinfekovati skladište i ambalažu

-        Prilikom berbe paziti da među ubranim plodovima nema nagnječenih i oštećenih plodova

-        Vozila za prevoz treba da su čista, bez ostataka voća

-        Plodove treba što pre ohladiti i dopremiti do mesta skladištenja

-        Utovar obaviti u što kraćem roku

-        Kontrolisati temperaturu u hladnjačama.

Comments

There are no comments yet for this post.