Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Zelena povrtna stenica u usevu kukuruza šećerca
Zelena povrtna stenica u usevu kukuruza šećerca

Na području delovanja RC Vrbas, u usevu kukuruza šećerca, koji se nalazi u fenofazi razvoja ploda, rana mlečna zrelost do 40% mlečnog sadržaja ( BBCH 71-73 ), vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo odraslih jedinki zelene povrtne stenice ( Nezara viridula ) na do 80% biljaka.

zelena povrtna stenica

Štete prave i larve i odrasle jedinke sisajući biljne sokove iz svih nadzemnih delova biljaka. Veoma je polifagna štetočina i na području našeg rada registrovana je u svim voćarskim, povrtarskim i ratarskim kulturama. Usni aparat je prilagođen za bodenje i sisanje. Na mestima uboda dolazi do promene boje ploda i napadnuti plodovi dobijaju gorak ukus usled ispuštanja enzima prilikom ishrane stenica. Na mestima uboda dolazi i do razvijanja sekundarnih patogena i takvi plodovi gube tršišnu i upotrebnu vrednost.

oštećenja na klipu kukuruza od stenica

oštećenja od stenica

Insekticidi iz grupe piretroida pokazali su dobru efikasnost u suzbijanju ove štetočine, ali je njihova primena ograničena u fazama sazrevanja plodova zbog karence, kao i zbog njihovog štetnog dejstva na korisne organizme. Na manjim površinama moguće je mehaničko sakupljanje i uništavanje larvi i odraslih jedinki.

Comments

There are no comments yet for this post.