Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo zelene (povrtne) stenice
Prisustvo zelene (povrtne) stenice

Na području delovanja RC Vrbas,  u ekstenzivnim voćnim zasadima i  na okućnicama, registrovano je prisustvo prezimljujućih jedinki zelene povrtne stenice (Nezara viridula).

U toku je ishrana i parenje prezimljujuće generacije ove štetočine. U narednom periodu se očekuje polaganje jaja.

Zelena (povrtna) stenica prezimljava kao odrasla jedinka na skrovitim mestima. Veoma je polifagna, hrani se velikim brojem voćarskih i ratarskih kultura, korovima, cvećem. Štete prave i larve i imago, tako što sisaju biljne sokove iz svih nadzemnih delova biljaka. Usni aparat im je podešen za bodenje i sisanje. Najomiljeniji su im plodovi, kako zreli, tako i oni, potpuno nedozreli. Usnim aparatom luče pljuvačku koja razara biljne proteine i koja ostaje u plodu. Nekrotično tkivo ispod epidermisa kod takvih plodova bude uništeno, a plodovi  deformisani, što utiče na kvalitet ploda. Kad su uznemirene, luče neprijatne mirise.

Dobri su letači, tako da  mogu brzo prelaziti sa parcele na parcelu. Krajem leta, sa padom temperature, sakrivaju se u kuće, radne prostore. 

Mere kontrole su sveobuhvatne i zahtevaju integrisani pristup različitih mera. U svetu se koriste klopke na principu privlačenja i ubijanja, prirodne i veštačke barijere, korišćenje prirodnih neprijatelja, parazitoida jaja (osice iz roda Trissolcus), i na kraju hemijske mere, koje su ograničene.

Za sada se mere zaštite ne preporučuju. RC Vrbas, nastavlja sa monitoringom kako zelene, tako i braon mramoraste, takođe invazivne vrste stenice.

zelena povrtna stenica na stablu kajsije

kopulacija zelene stenice u zasadu višnje

pojava zelene stenice na ribizli

Comments

There are no comments yet for this post.