Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Zdravstveno stanje strnih žita
Zdravstveno stanje strnih žita

Na području delovanja RC Vrbas, usevi pšenice i ječma se, u zavisnosti od rokova setve, nalaze  u različitim fazama bokorenja. Ječmovi se nalaze u fazi formirano 6-7 sekundarnih stabala (BBCH 26-27), a pšenice se nalaze u fazi formirano 4-6 sekundarnih stabala (BBCH 24-26).

fenofaza useva pšenice

Vizuelnim pregledima useva ječma i pšenice,  registruju se simptomi bolesti, u različitom intenzitetu napada, u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera, lokaliteta i sortimenta. Simptomi bolesti su lokalizovani uglavnom na donjim listovima.

U usevima ječma  vizuelnim pregledima registrovano je prisustvo  simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 44% biljaka, pepelnice žita (Erysiphae graminis) na do 37% biljaka i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do 4% biljaka.

U usevima pšenice vizuelnim pregledima registrovano je prisustvo  simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na 15-67% biljaka  i pepelnice žita (Erysiphe graminis) na 14-43% biljaka.

Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo odraslih jedinki lisnih vaši (Aphididae) u niskim brojnostima.

Hemijske mere se ne preporučuju u ovom momentu.

simptomi sive pegavosti

RC Vrbas nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja stnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.