Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Crveni drvotočac u zasadu oraha
Crveni drvotočac u zasadu oraha

Na području delovanja RC Vrbas, u zasadu oraha koji se nalazi u fazi formiranja plodova, na feromonskim klopkama je registrovano prisustvo odrasle jedinke crvenog drvotočca ili vrbotočca (Cossus cossus).

odrasla jedinka vrbotočca

Imago je sivo-mrk, sličan boji kore drveta, prezimi u stadijumu larve.  Ova štetočina spada među značajnije štetočine listopadnog drveća, a često se nalazi i u voćnjacima jabuka, krušaka i dr.

Gusenice mlađih larvernih stupnjeva buše uzan i kratak hodnik, a kasnije se hodnik širi i ide dublje u drvo. Oštećena stabla i grane se lako lome pod naletima vetra. U jednom stablu, može se naći i do 20 larvi. U preseku hodnik je ovalan i pun crvotočine koja ispada kroz ulazni otvor i lepi se na iscureli biljni sok. Po tome se spolja može lako prepoznati napad ove štetočine. Mlade larve - gusenice su crvenkaste boje i narastu do 10 cm. Na glavi ima jake čeljusti kojima lako grize drvo kojim se hrani. Kod jače napadnutih voćaka nalazi se i veći broj gusenica, usled čega se stabla suše. Leptiri su aktivni noću, ženka polaže jaja u podnožju debla, na ispucalu koru. Razvoj jedne generacije traje dve do četiri godine.

Suzbijanje je vrlo teško, jer kad se napad primeti, šteta je već načinjena. Moguće mere borbe su masovno izlovljavanje odraslih jedinki postavljanjem što više feromonskih klopki.

Comments

There are no comments yet for this post.