Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Pegavost lista šećerne repe (Cercospora beticola)
Pegavost lista šećerne repe (Cercospora beticola)

Na području delovanja RC Vrbas, usevi šećerne repe se nalaze u fenofazi početka sklapanja redova: od 10% do 30% biljaka zatvorilo redove (BBCH 31-33).

U prethodnom periodu je, na svim lokalitetima gde se gaji šećerna repa, a na području delovanja RC Vrbas, bilo povoljnih uslova za ostvarenje primarnih infekcija od strane gljive prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe (Cercospora beticola). I u narednim danima se očekuju nove padavine i povoljne temperature koje mogu dovesti do ostvarenja uslova za infekciju I širenje simptoma pomenutog patogena. 

Ova ekonomski najznačajnija bolest u proizvodnji šećerne repe može drastično smanjiti prinos korena i sadržaj šećera, kao i tehnološki kvalitet korena. Ovi potencijalni gubici su promenljivi i zavise od pogodnosti uslova koji favorizuju razvoj bolesti u sezoni i od tolerantnosti sorata. Uslovi koji pogoduju pojavi i širenju infekcije od prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe su relativna vlažnost vazduha preko 87% i temperatura vazduha od 15 do 26°C. S obzirom da su ovi parametri lokalnog karaktera, neophodno je njihovo povezivanje sa biološkim događajima u usevu šećerne repe radi dobijanja precizne slike o stanju useva.

U periodu koji je pred nama, neophodno je pratiti momenat sklapanja redova u usevima šećerne repe, jer se upravo ulaskom useva u ovu fazu stvara izuzetno povoljan mikroklimat  koji favorizuje razvoj i širenje navedenog patogena. Pojava prvih pega od prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe očekuje se najpre kod osetljivijih sorti, kod useva iz ranijih rokova setve, u usevima gde se proizvodnja odvija u uslovima navodnjavanja, u usevima kod kojih je tzv. “uzak plodored”, kod bujnijih useva, kod kojih je primenjena veća količina azotnih đubriva.

RC Vrbas nastavlja sa monitoringom useva šećerne repe i blagovremeno će obavestiti proizvođače o pojavi prvih pega od ovog patogena, a potom i o momentu sprovođenja mera zaštite.  

 

šećerna repa ranijih rokova setve

Comments

There are no comments yet for this post.