Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Rutava buba i mere kontrole
Rutava buba i mere kontrole

Na području delovanja RC Vrbas, na cvetovima korova, registrovana je pojava imaga rutave bube (Tropinota hirta).

Rutava buba ima širok areal rasprostranjenja. Njena staništa su, pre početka cvetanja voćnih vrsta, korovske i šumske zajednice, gde migriraju u potrazi za hranom.

U početku ishrane uočavaju se na cvetovima maslačka, a potom odlaze na cvetove raznih voćnih vrsta (jabuka, kruška, dunja, višnja, trešnja, šljiva…). Štete prave samo odrasle jedinke, hraneći se prašnicima, tučkom, pupoljcima.

U cilju kontrole i suzbijanja ove štetočine je zabranjena je upotreba insekticida zbog prisustva pčela i drugih polinatora na cvetovima, te su opravdane jedino mehaničke mere zaštite i njihovo masovno izlovljavanje.

Preporuka proizvođačima voća, naročito onima koji imaju mlade zasade, je da pregledaju svoje voćnjake u najtoplijem delu dana, naročito na obodnim delovima parcela  i ukoliko uoče rutavu bubu, sprovedu mere njenog mehaničkog izlovljavanja.

Preporuka je da se u voćnjacima postave lovne posude plave ili bele boje napunjene vodom uz dodatak negro bombona ili nekog voćnog sirupa kao mirisnog atraktanta. Lovne posude treba u što većem broju postaviti po obodu, a manji broj rasporediti i po unutrašnjosti parcele. Posude se mogu postaviti na zemlju ili u krošnju drveta.  Sadržaj u lovnim posudama treba redovno menjati. U voćnjacima ne treba suzbijati korove koji cvetaju, u prvom redu maslačak, kako bi se smanjila aktivnost rutave bube na cvetovima voća.

 

Comments

There are no comments yet for this post.