Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Zdravstveno stanje useva ozime pšenice na teritoriji Topličkog okruga
Zdravstveno stanje useva ozime pšenice na teritoriji Topličkog okruga

Na teritoriji Topličkog okruga setva ozime pšenice  još uvek je u toku. Nepovoljni  vremenski uslovi  za setvu u oktobru, kao i početkom novembra (duži vremenski period bez padavina, kao i nedostatak vlage u zemljištu), uticali su na kasniju setvu ozimih strnih žita. Manji deo površina posejan u prethodnom periodu nalazi se u fazama klijanja i nicanja do faze dva lista razvijena (BBCH 09-12).

Na lokalitetima gde su izvršeni vizuelni pregledi useva ozime pšenice nisu uočeni simptomi biljnih bolesti, dok se vizuelnim pregledom štetočina registruje prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 2- 3 % pregledanih biljaka, kao i prisustvo cikade Psammotettix alienus na do 2-4 % pregledanih biljaka.  Najavljeno zahlađenje od naredne nedelje uticaće na smanjenje brojnosti i aktivnosti navedenih štetočina.

Takođe, vizuelnim pregledom useva ozime pšenice na pojedinim lokalitetima registrovane su aktivne rupe od glodara - poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

Ukoliko se obilaskom parcela uoče aktivne rupe od glodara na nivou praga štetnosti (10 do 50 aktivnih rupa po hektaru za poljskog miša ili  10 do 500 aktivnih rupa po hektaru za poljsku voluharicu), poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena nekih od registrovanih mamaka na bazi cink-fosfida, uz obavezno zatrpavanje rupa da ne bi došlo do trovanja divljači i ptica.

RC Prokuplje nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja useva ozime pšenice i u narednom periodu.

Comments

There are no comments yet for this post.