Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Prisustvo poljskih glodara na teritoriji Topličkog okruga
Prisustvo poljskih glodara na teritoriji Topličkog okruga

Na teritoriji Topličkog okruga vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara (poljski miševi - Apodemus spp.  i poljska voluharica - Microtus arvalis). Prisustvo navedenih štetočina uočeno je u usevima kukuruza, voćnjacima, strništima, kao i na pašnjacima u vrlo niskim brojnostima (I kategorija brojnosti).

Do povećanja brojnosti poljskih glodara dolazi u uslovima blagih zima, dugog sušnog i toplog perioda bez padavina, kao i ukoliko su prisutni lako dostupni izvori hrane u poljima.

Najveće štete mogu napraviti u jesen na novoposejanim usevima pšenice, gde se prvo hrane posejanim i klijalim semenom, a kasnije nakon nicanja useva nastavljaju sa ishranom i tako oštećuju nadzemne i podzemne delove biljaka. Takođe, značajne štete u jesen mogu nastati u voćnjacima, naročito u mladim zasadima, gde svojom ishranom glodari oštećuju koren voćaka, što može dovesti do slabljenja i sušenja mladih stabala.

S obzirom da se prisustvo aktivnih rupa trenutno registruje u vrlo niskim brojnostima, a primena rodenticida se preporučuje po postizanju II kategorije prisutnosti, za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite.

Kategorije brojnosti:

Kategorija

Opis brojnosti

Broj rupa po hektaru

POLJSKA VOLUHARICA

POLJSKI MIŠ

 

I

Vrlo niska

do 10

do 10 

II

Niska

10-500 

10-50 

III

Srednja

500-5000

50-500 

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 

Trenutni vremenski uslovi na teritoriji Topličkog okruga, toplo vreme bez padavina, koje se prognozira i za naredni period, kao i  prisustvo lako dostupne hrane na poljima (ostaci kukuruza nakon žetve), pogodovaće povećanju populacije poljskih glodara, tako da se u narednom periodu može očekivati povećanje brojnosti rupa u poljima.

RC Prokuplje nastavlja sa praćenjem pojave i brojnosti navedenih štetočina i na vreme će signalizirati pravi momenat njihovog suzbijanja.

Comments

There are no comments yet for this post.