Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Fuzarioza klasova pšenice na teritoriji Topličkog okruga
Fuzarioza klasova pšenice na teritoriji Topličkog okruga

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje, na lokalitetima Tulare i Pejkovac registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa pšenice (Fusarium graminearum) na 2 do 8 % pregledanih klasova. Površina klasa pšenice koja je inficirana, kreće se između 10 i 80 %.

Fuzariozu klasa prouzrokuju gljive iz roda Fusarium.

Ovo  oboljenje se javlja svake godine u slabijem ili jačem intenzitetu. Period cvetanja pšenice u Topličkom okrugu pratilo je vlažno i kišovito vreme, te je do infekcije navedenim patogenom došlo i na parcelama na kojima su pravovremeno sprovedene preporučene hemijske mere zaštite. Simptomi su lako uočljivi, nakon cvetanja klasići gube normalnu zelenu boju, postaju bledi i žućkasti. Zaraženi klasići ostaju uspravni, dok zdravi zbog težine zrna bivaju povijeni. U uslovima povećane vlažnosti dolazi do pojave narandžaste prevlake na plevicama.

Fuzarioza klasa je ekonomski značajna bolest jer dovodi do smanjenja prinosa, zaražena zrna su lošeg kvaliteta, šturog izgleda i nenalivena. U  povoljnim uslovima dolazi do sintetisanja mikotoksina koji su štetni za ishranu ljudi i životinja.

Hemijske mere zaštite se preporučuju na početku cvetanja, kada 5% klasova izbaci prašnike.
)

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.