Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Siva trulež (Botrytis cinerea) u zasadu maline
Siva trulež (Botrytis cinerea) u zasadu maline

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje, u zavisnosti  od sortimenta, lokaliteta i nadmorske visine, zasadi maline se nalaze od faze glavna berba: većina plodova obojena do faze druga berba još više  plodova obojeno (BBCH 87-89).

Vizuelnim pregledom zasada maline, registrovano je prisustvo simptoma sive truleži (Botrytis cinera).

U zasadima gde nisu na vreme sprovedene adekvatne hemijske mere zaštite, registrovano je prisustvo simptoma sive truleži (Botrytis cinerea).

Razvoju ovog patogena pogoduje prohladno i vlažno vreme u periodu cvetanja i sazrevanja ploda, kao i navodnjavanje zasada maline tehnikom orošavanja u toku berbe.

Ova gljiva napada sve biljne delove, u svim fenofazama razvoja, a najveće štete pravi u toku berbe, skladištenja, transporta i prodaje. Simptomi zaraze se uočavaju tek početkom zrenja maline. Na plodovima se uočava siva prevlaka od konidija parazita, oni trule, a na stablu i granama koji su zaraženi dolazi do sušenja biljaka.

U agrotehničke mere kontrole spada:

·       redovna berba, jer su prezreli plodovi naročito osetljivi na infekciju;

·       uklanjanje zaraženih plodova i biljnih ostataka nakon berbe jer se micelija gljive održava na zaraženim biljnim delovima;

·       pravilna orijentacija redova radi boljeg provetravanja zasada i smanjenje gustine zasada pravilnom rezidbom i uklanjanjem prvih izdanaka maline.

Od hemijskih mera, najznačajniji su preventivni tretmani fungicidima od perioda cvetanja do faze razvoja ploda, pre berbe, vodeći računa o karenci primenjenih preparata.

RC Prokuplje je preporučilo dva fungicidna tretmana u cilju suzbijanja navedenog patogena, koje možete pogledati na ovom linku.

Comments

There are no comments yet for this post.