Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Pojava imaga krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).
Pojava imaga krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Na teritoriji RC Prokuplje u toku je priprema zemljišta za setvu  krompira namenjenog za jesenju proizvodnju.

Na feromonskim klopkama su registrovani prvi ulovi imaga krompirovog moljca (Phthorimaea operculella) na teritoriji delovanja RC Prokuplje .

U našoj zemlji krompirov moljac (Phthorimaea operculella) spada u veoma značajne štetočine u proizvodnji krompira.

U cilju suzbijanja ove štetočine preporučuje se korišćenje svih raspoloživih mera zaštite:  agrotehničkih, hemijskih i dr.

Od izuzetnog je značaja korišćenje zdravih i neoštećenih krtola pri sadnji.

Uzimajući u obzir da su krtole bliže površini zemljišta podložnije napadu ove štetočine, u slučaju ogoljavanja krtola, treba zagrtati krompir i održavati bankove.

U uslovima suše preporučuje se navodnjavanje, u cilju sprečavanja pucanja pokorice zemljišta, kroz koju ženka krompirovog moljca u takvim uslovima dospeva do krtola i polaže jaja.

Tokom vađenja krompira treba odvajati oštećene krtole od zdravih, obaviti vađenje krtola u što kraćem roku, krompir odmah premestiti nakon vađenja u skladište, u cilju sprečavanja polaganja jaja ženke krompirovog moljca na izvađenim krtolama u polju.

Pre skladišćenja treba dobro pregledati krtole. Ukoliko se na krtolama primete simptomi oštećenja krompirovog moljca, krtole treba odstraniti, jer u istim takvim mogu se nalaziti larve krompirovog moljca.

Ukoliko postoje otvori na skladištima gde se krompir nalazi, potrebno je na otvorima postaviti zaštitne mreže u cilju sprečavanja ulaska krompirovog moljca u skladište.

U skladištima treba održavati temperaturu manju od 10 °C, jer je smanjena mogućnost razvoja krompirovog moljca.

 RC Prokuplje nastavlja sa praćenjem ove štetočine u narednom periodu.

Comments

There are no comments yet for this post.