Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Trulež plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena) u zasadima jabuke i kruške
Trulež plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena) u zasadima jabuke i kruške

Na području delovanja RC Pirot, vizuelnim pregledima zasada jabuke i kruške registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena). Napominjemo da su simptomi uočeni u zasadima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji i u kojima nisu sprovedene sve adekvatne hemijske mere zaštite.

 

Ekonomski je vrlo značajna bolest jer može naneti velike štete i uništiti rod i do 80%. Može se javiti u zasadu ali i u skladištu. Plodovi mogu biti zaraženi tokom cele vegetacije, od zametanja do berbe ali su najosetljiviji u kasnim fazama zrenja. Gljiva najčešće prezimljava u mumificiranim plodovima u krošnji voćaka ili na površini zemlje. Kada se stvore povoljni uslovi, pri povećanoj vlažnosti, sledećeg proleća ili leta na površini mumificiranih plodova javljaju se konidije koje se raznose vetrom, kišom ili insektima. Zaraza se najčešće ostvaruje na mestima oštećenja od insekata, grada ili drugih mehaničkih povreda.

Simptomi su u vidu koncentričnih kružnih svetlosmeđih pega (jastučića), unutar kojih tkivo nekrotira. Kasnije ceo plod biva zaražen i na površini se vide sporonosna tela u vidu koncentričnih krugova. Zaraženi plodovi gube vodu i smežuravaju se u vidu mumije.

Preventivne mere kontrole:

  • Orezivanje i spaljivanje suvih grana
  • Uklanjanje i uništavanje mumificiranih plodova iz zasada
  • Suzbijanje insekata (sprečavanje oštećenje plodova)
  • Podizanje zasada na terenima gde je dobro provetravanje krošnje

Hemijske mere zaštite:

  • Preparati na bazi bakra u jesen (kada opadne minimun 70% lisne mase. U cilju sprečavanja pojave ovog patogena u skladištu, u toku vegetacije u fazi sazrevanja plodova se preporučuje primena nekog od registrovanih preparata za tu namenu.

Comments

There are no comments yet for this post.