Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Lukova muva (Hylemia antiqua)
Lukova muva (Hylemia antiqua)

Lukova muva najčešće napada crni, a ređe beli luk. U polju se napad prepoznaje po tome što napadnute biljke venu, suše se i propadaju.

Lukova muva ima 2 do 4 generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu. U proleće se pojavljuju odrasle jedinke i ženke polažu jaja u gomilice između listova luka ili na zemlju oko biljaka. Za razvoj jaja neophodna je relativna vlažnost vazduha do 80%, a upravo takve uslove smo imali  u ovoj proizvodnoj godini. Larve se ubušuju u luk kroz osnovne listove. Larve su prljavobele boje, prednji deo tela im je sužen, a zadnji proširen i ima četiri izraštaja.

U mlađim biljkama larve se nalaze u centralnom delu stabla i takve biljke se suše i u potpunosti propadaju. U starijim biljkama larve se nalaze u glavicama luka. U jednoj glavici može biti i više larvi i takve lukovice su podložne truljenju.

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje lukove muve. Po standardu Evropske organizacije za zaštitu bilja (EPPO PP 2/4(2)), za suzbijanje ove štetočine registrovan je insekticid na bazi aktivne materije hlorpirifos.

 

Simptomi napada lukove muve

  

Velika slika                           Velika slika

 

Larva lukove muve i zadnji segment larve sa četiri izraštaja

  

Velika slika                              Velika slika

 

Comments

There are no comments yet for this post.