Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području delovanja RC Novi Sad usevi pšenice se u zavisnosti od vremena setve nalaze u fazi od 3 do 5 stabala vidljivo (BBCH 23-25), dok se usevi ječma nalaze u fazi od 5 do 7 stabala vidljivo (BBCH 25-27).

Slika 1: Usev ječma i pšenice

U odnosu na rezultate vizuelnih pregleda sa početka februara kada smo izveštavali o zdravstvenom stanju useva pšenice i ječma, došlo je do značajnog povećanja procenta napadnutih biljaka najznačajnijim patogenima lista kao posledica izuzetno povoljnih uslova tokom ove zime.

U usevima pšenice registruje se prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), gde se na pojedinim parcelama broj infestiranih biljaka kreće i do 50%. Prisustvo simptoma pepelnice žita (Erysiphe graminis) se značajno povećalo, i sada se na pojedinim parcelama broj infestiranih biljaka kreće i do 54%. Simptomi prouzrokovača rđe (Puccinia spp.) su na pregledanim parcelama prisutni na do 4% biljaka.

Slika 2: Simptom rđe i sive pegavosti lista pšenice

Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita (Erysiphe graminis) i mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophpra teres) u izuzetno visokim procentima napada. Na pojedinim lokalitetima procenat napadnutih biljaka od navedenih patogena kreće se do 100%.

Slika 3: Simptom pepelnice žita i mrežaste pegavosti lista ječma

Ovakvo stanje na parcelama pod ozimim strnim žitima iziskuje poseban oprez kod proizvođača jer se sa izuzetno visokim infektivnim potencijalom ulazi u nastavak sezone i osetljivu fenofazu vlatanja.

RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem i redovnim izveštavanjem o štetnim organizmima u usevima strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.