Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Crvenilo kukuruza
Crvenilo kukuruza

Na području delovanja RC Kraljevo usevi kukuruza se nalaze u različitim fazama razvoja ploda.

Vizuelnim pregledom useva kukuruza, na pojedinim parcelama, registrovano je prisustvo simptoma koji upućuju na bolest Crvenilo kukuruza.

 

velika slika

 

Prouzrokovač crvenila kukuruza je Stolbur fitoplazma. Prvi simptomi ovog oboljenja se javljaju krajem jula meseca i vrlo ih je lako uočiti na parceli. Najpre se javlja crvenilo glavnog nerva lista iznad klipa. Vremenom se crvenilo širi na ceo list, zatim na lisni rukavac, komušinu, stablo, a na kraju i na celu biljku koja se ubrzo zatim i suši. Klipovi obolelih biljaka često su deformisani a zrna su sitna i štura.

 

Prenosilac Stolbur fitoplazme je cikada Reptalus panzeri. Ova cikada ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu larve na korenu pšenice. Tokom juna se pojavljuje imago koji prelazi na biljke kukuruza gde se hrani floemskim sokovima. Tokom avgusta ženka ove cikade polaže jaja na koren kukuruza gde se larve nakon piljenja hrane.

Ukoliko se, na istoj parceli, nakon kukuruza poseje pšenica, larve neometano nastavljaju svoj razvoj.

 

Najznačajnija mera u borbi protiv ove štetočine je primena plodoreda, tj. izbegavanje setve pšenice nakon kukuruza.

Na ovaj način se uspešno prekida ciklus razvoja ove cikade a samim tim i smanjuje brojnost populacije za narednu godinu, kao i rizik od pojave crvenila kukuruza.

Comments

There are no comments yet for this post.