Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Kruškina osa srčikarica
Kruškina osa srčikarica

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi kruške se nalaze u različitim fazama razvoja ploda (BBCH 72-74).

 

Vizuelnim pregledom kruške, u pojedinim mladim zasadima, uočeno su  simptomi sušenja mladara. Ovi simptomi ukazuju na prisustvo kruškine ose srčikarice (Janus compressus).

 

 

velika slika          velika slika

 

Simptomi sušenja mladara se mogu pomešati sa simptomima koje prouzrokuje bakteriozna plamenjača jabučastog voća (Erwinia amylovora). Razlika je u tome što se u slučaju napada kruškine ose srčikarice na mladaru uočavaju spiralno raspoređeni tačkasti ubodi ispod mesta sušenja.  Nakon perioda precvetavanja, tačkaste ubode na mladaru pravi ženka svojom legalicom tokom polaganja jaja.

Larve svojom ishranom unutar mladara prave oštećenja koja se ogledaju u tome da se oni savijaju u luk, potamne a kasnije i nekrotiraju.

Ova štetočina se javlja periodično i ima jednu generaciju godišnje.

Primarni domaćin ose srčikarice je kruška a štete može praviti i na jabuci. Veću opasnost predstavlja  za mlade zasade.

 

U zasadima gde se uoče simptomi prisustva kruškine ose srčikarice, preporučuje se orezivanje napadnutih mladara, njihovo iznošenje iz zasada i spaljivanje, što će uticati na smanjenje populacije ove štetočine u narednoj vegetaciji.

U intenzivnim zasadima kruške, suzbijanje ove štetočine vrši se zajedno sa suzbijanjem obične kruškine buve (Cacopsylla pyri).

 

Comments

There are no comments yet for this post.