Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Monilioza u zasadim šljive
Monilioza u zasadim šljive

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi šljive se nalaze u fazi drugo opadanje plodova, BBCH 73.

 

Vizuelnim pregledom šljive, u pojedinim zasadima u kojima nisu adekvatno sprovedene mere zaštite od patogena, registrovani su simptomi sušenja cveta, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

 

velika slika

 

Ovaj patogen napada cvetove, mladare, grane, grančice i plodove.

Infekcija se javlja na cvetovima nakon njihovog otvaranja. Zaraženi cvetovi se sasušuju i opadaju. Iz cvetova patogen prodire u mladare, grančice i grane. Na njima se javljaju ulegnute eliptične pege mrke boje. U vlažnim uslovima iz tih pega curi smolotočina. Zaraza plodova se jače javlja u vreme sazrevanja. Simptomi se javljaju u vidu manjih, okruglih mrkih pega, obično na mestu neke rane ili povrede.

Ovaj patogen (gljiva) prezimi u obliku micelije u rak-ranama u kori zaraženih grana i grančica, kao i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemlje.

 

Zaštita koštičavog voća od ovog patogena se vrši primenom agrotehničkih, mehaničkih i hemijskih mera borbe.

Prilikom podizanja zasada treba birati ocedite terene gde  lako dolazi do provetravanja, iz zasada treba uklanjati i uništavati sve mumificirane plodove i vršiti orezivanje zaraženih grana i grančica. Hemijske mere borbe podrazumevaju pravovremeno korišćenje odgovarajućih fungicida u osetljivim fazama razvoja.

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.