Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Kovrdžavost lista breskve
Kovrdžavost lista breskve

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi breskve se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od zeleni plodnik okružen sa sasušenom cvetnom ložom do faze drugo opadanja plodova, BBCH 72-73.

 

Vizuelnim pregledom zasada bresaka registrovano je prisustvo simptoma kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).

 

 

velika slika                              velika slika

 

Simptomi kovrdžavosti lista breskve uočeni su u zasadima gde nije vršena adekvatna i blagovremena zaštita.

 

Ovaj patogen napada breskvu i nektarinu, u retkim slučajevima badem i kajsiju. Bolest se razvija na svim zeljastim delovima biljke: lišću, mladarima, cvetu i plodu. Najozbiljnije posledice su na lišću.

Simptomi se javljaju oko mesec dana nakon infekcije. Zaraženo lišće jako zadeblja, deformiše se, nabora i iskovrdža, pa otuda i naziv bolesti-kovrdžavost. Oboleli listovi skoro u potpunosti gube hlorofil, postaju zelenožuti, a kod nekih sorti i crvenkastoljubičasti, nepravilno su razvijeni i zadebljali.

Ova bolest nema za posledicu direktno sušenje biljke ali dovodi do njenog slabljenja. Zaraženo lišće tokom vegetacije opada i biva zamenjeno zdravim prirastom, što dovodi do dodatnog utroška hraniva. Oslabljene biljke postaju osetljive na niske temperature i zaraze od strane drugih organizama.

 

Kovrdžavost lista breskve se uspešno suzbija primenom fungicida u proleće, od faze bubrenja do faze otvaranja pupoljaka.

 

U zasadima gde se uoče simptomi ovog patogena preporučuju se sledeće mere: proređivanje plodova kako se biljka ne bi dodatno iscrpljivala, prihranjivanje biljaka azotnim đubrivima kako bi se omogućilo formiranje novog lišća i ako je moguće navodnjavanje biljaka tokom vegetacije.

Comments

There are no comments yet for this post.