Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Mere kontrole krompirovog moljca
Mere kontrole krompirovog moljca

Na području delovanja RC Kraljevo krompir je na većini parcela izvađen, dok je na manjem broju parcela vađenje u toku ili se ono očekuje u narednim danima.

 

Na lokalitetima Bapsko Polje i Obrva nalaze se feromonske klopke za praćenje krompirovog moljca (Phthorimaea operculella). U proteklom periodu beleži se povećanje brojnosti odraslih jedinki ove štetočine.

 

velika slika

 

Obzirom da štete od krompirovog moljca mogu biti velike, proizvođačima se preporučuje da i dalje sprovode sve raspoložive mere borbe protiv ove štetočine.

 

Na parcelama gde je cima suva preporučuje se primena sledećih mera:

 

·         Kada dođe do propadanja cime treba što pre izvaditi krompir.

 

·         Izvađeni krompir treba u što kraćem roku skloniti sa parcele i uneti u skladišta.

 

·         U skladišta ne treba unositi oštećene krtole u kojima mogu da se nalaze larve moljca.

 

·        Vrata, prozore i ventilacione otvore skladišta treba obezbediti gustom mrežom kako bi se sprečio ulazak moljca i njegov dalji razvoj.

 

·         U skladištima treba kontrolisati temperaturu (ispod 10°C).

 

Na parcelama gde cima nije propala i gde se vađenje krompira ne očekuje u narednih 10 dana, preporučuju se sledeće mere:

 

·         Ukoliko je zemljište suvo, vršiti navodnjavanje kako bi se održala kompaktnost zemljišta, a samim tim i sprečio prodor ove štetočine kroz pukotine do krtola.

 

·         Primena insekticida Grom (a.m. lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha, (karenca 7 dana). Prilikom primene insekticida treba strogo voditi računa o karenci preparata i uskladiti je sa vremenom vađenja krompira!

 

Comments

There are no comments yet for this post.