Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Crvena pegavost šljive
Crvena pegavost šljive

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od plod 70% krajnje veličine do faze početak obojavanja plodova, (BBCH 77-81).

 

U zasadima u kojima nisu adekvatno sprovedene hemijske mere zaštite, vizuelnim pregledom, na sorti Čačanska lepotica, registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača crvene pegavosti šljive (Polystigma rubrum), u niskom intenzitetu napada.

 

simptom P.rubrum

 

Ovaj patogen napada šljivu ali i druge biljke iz roda Prunus.

Crvena pegavost ili plamenjača šljive se razvija samo na listu. U početku se javljaju kružne ili eliptične pege, nejasnih kontura, žućkaste boje. Boja pega kasnije postaje žutonarandžasta da bi na kraju postala crvenonarandžasta. Pege su različitih veličina, od nekoliko mm do 1,5 cm, što zavisi od vremena ostvarene infekcije i osetljivosti sorte.

Početak listanja je najkritičniji period za ostvarenje infekcije, pod uslovom da u tom periodu ima padavina. Tada nastaju najznačajnije primarne infekcije. Ovaj patogen nema sekundarne infekcije u toku vegetacije.

 

Mere suzbijanja

 

·         Gajenje manje osetljivih sorti, npr. Stanley

·         Obzirom da patogen prezimljava u opalom lišću, sakupljanjem i uništavanjem opalog lišća, kao i zaoravanjem voćnjaka u jesen, značajno se smanjuje inokulacioni potencijal za narednu godinu

·         Sa hemijskim merama zaštite treba početi u proleće, pre prvih kiša čim krene listanje

 

Comments

There are no comments yet for this post.