Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Virus mozaika lucerke na krompiru
Virus mozaika lucerke na krompiru

Na području delovanja RC Kraljevo usevi krompira se nalaze u fazi puno cvetanje do faze vidljive prve bobice, (BBCH 65-70).

Vizuelnim pregledom useva krompira, lokalitet Bapsko Polje, na pojedinim parcelama, na pojedinačnim biljkama, uočeno je prisustvo simptoma koji ukazuju na prisustvo virusa mozaika lucerke na krompiru (Alfalfa mosaic virus-AMV).

velika slika

 

Ovaj virus ima veliki broj domaćina od kojih su većina pripadnici familija Fabaceae i Solanaceae. Na krompiru se ne smatra značajnim virusom.

Simptomi koje prouzrokuje ovaj virus na krompiru se ispoljavaju bledim, svetlozelenim i svetložutim šarenilom lišća koje može zahvatiti i celu lisku. Zaražene biljke često su slabe i zaostaju u porastu. Simptomi mogu biti udruženi sa nekrozom i deformacijom lišća čiji intenzitet zavisi od soja virusa i od sorte krompira. Nekroza može zahvatiti i stabljiku, a može se javiti i na krtolama.

Ovaj virus se održava i prenosi iz prethodne u narednu vegetaciju zaraženim krtolama. Prenosi se mehaničkim putem kao i lisnim vašima koje se smatraju najznačajnijim načnom širenja virusa u prirodi.

 

Mere suzbijanja:

 

·         Za sadnju koristiti krtole nezaražene virusom

·         U toku vegetacije iz useva semenskog krompira uklanjati bolesne biljke

·         Nije poželjno da se usev krompira graniči sa usevom lucerke ili deteline

·         Suzbijanje vektora virusa

 

Comments

There are no comments yet for this post.