Skip to main content

Region Bačka Topola

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Bačka Topola > Prilozi > Štetni insekti u usevima uljane repice
Štetni insekti u usevima uljane repice

Na području delovanja RC Bačka Topola usevi uljane repice se nalaze u fazi od 9 i više listova razvijeno (BBCH 19), do faze početak rasta stabla (BBCH 30).

 

Tokom vizuelnih pregleda useva uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) i velike repičine pipe (Ceutorrynchus napi) na nivou praga štetnosti od 1 pipe na 5 biljaka. S obzirom da je počelo polaganje jaja navedenih štetočina i da je njihova brojnost dostigla prag štetnosti data je preporuka za njihovo suzbijanje (vidi preporuku od 16.2.)

 

Pored repičinih pipa pregledom biljaka uočeno je i prisustvo pojedinačnih larvi crvenoglavog repičinog buvača (Psylliodes chrysocephala) na do 10% biljaka.

 

 

Larva crvenoglavog repičinog buvača

 

Odrasle jedinke crvenoglavog repičinog buvača javljaju se u  maju i junu mesecu. Nakon određenog vremena odlaze u letnju dijapauzu, u kojoj ostaju do kraja leta. Nastavljaju sa ishranom na tek izniklim biljkama uljane repice, praveći jamičaste otvore na kotiledonima i na lišću, te mogu naneti značajne štete u slučaju toplog i suvog vremena. Ženka polaže jaja u zemljište, u blizini biljaka. Nakon piljenja larve prodiru u lisne drške, iz kojih neretko prelaze u stablo uljane repice. Jači napad prouzrokuje kržljanje ili uginjavanje biljaka, a slabiji napad usporava razvoj biljaka. Veća brojnost larvi u biljakama znatno povećava osetljivost biljaka na izmrzavanje, kao i na napad patogena.

Od agrotehničkih mera kontrole najvažnije su: prostorna izolacija od prošlogodišnjih repičišta i drugih kupusnjača, plodored i uništavanje korovskih krstašica. Primenom hemijskih mera zaštite od repičine lisne ose i kupusnih buvača u početnim fazama razvoja useva uljane repice u velikoj meri se suzbija i crvenoglavi repičin buvač.

Comments

There are no comments yet for this post.