Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Prisustvo žitnog bauljara (Zabrus tenebioides) u usevima strnih žita
Prisustvo žitnog bauljara (Zabrus tenebioides) u usevima strnih žita

Vizuelnim pregledom strnih žita na teritoriji RC Zrenjanin registrovana su oštećenja od larvi žitnog bauljara (Zabrus tenebrioides).

                               

 oštećene biljke od žitnog bauljara  štete od bauljara

Ova štetočina može naneti značajne ekonomske štete mladim usevima strnih žita. Najveće štete bauljar nanosi u jesenjem periodu, u godinama kada su topli oktobar i novembar mesec, kao što je to slučaj ove jeseni. Štetočina se, pre svega, pojavljuje na parcelama gde je predusev pšenica ili gde se novoposejana pšenica graniči sa parcelom gde je iste godine već bila pšenica.

Žitni bauljar ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu larve. Odrasli insekti se pojavljuju u vreme mlečno-voštane zrelosti strnih žita. Kratko vreme se hrane zrnom ne nanoseći značajnije štete, a potom se povlače u zemlju.

Krajem avgusta i tokom septembra meseca pile se larve koje se hrane biljnim sokovima iz lišća, tako da od listova ostaju samo zgužvani nervi. Kad unište jedan bokor žita, sele se na drugi itd., dok ne završe razviće, i zato su larve mnogo štetnije.

Larve se intenzivno hrane na temperaturama iznad 10°C, a pri temperaturama ispod 3-5°C prestaju sa ishranom.

Povećana brojnost žitnog bauljara nastaje usled nepoštovanja plodoreda koji predstavlja osnovnu meru kontrole te štetočine.

RC Zrenjanin nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.