Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Prisustvo simptoma bolesti u usevima ozime pšenice i ječma
Prisustvo simptoma bolesti u usevima ozime pšenice i ječma

Na teritoriji rada RC Zrenjanin usevi ozimih strnih žita (pšenica i ječam) nalaze se, u zavisno od rokova setve, od faze pojave prvog lista (BBCH 10) do početka bokorenja (BBCH 21).

Fenološka faza pšenice (rani rok setve)

Vizuelnim pregledima ozime pšenice i ječma, na usevima iz ranijih rokova setve (setva u prvoj dekadi oktobra), koji se nalaze u fazi početka bokorenja, uočeno je prisustvo simptoma bolesti.

U usevima ozime pšenice uočeno je prisustvo simptoma pepelnice žita (Erysiphe graminis) na do 6 % biljaka, dok je u usevima ozimog ječma registrovano prisustvo simptoma mrežaste pegavosti ječma na do 10 % biljaka. 

Pepelnica na listu pšenice

Mrežasta pegavost 1

 

Mrežasta pegavost 2    

Ranijoj pojavi simptoma biljnih bolesti na strnim žitima u odnosu na prošlu proizvodnu godinu doprineli su povoljni meteorološki uslovi i intenzivno prisustvo inokuluma patogena na samoniklim usevima i korovima iz familije trava.

Za sada se ne preporučuje fungicidni tretman, a RC Zrenjanin nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.