Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Prisustvo viline kosice u usevu mrkve
Prisustvo viline kosice u usevu mrkve

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi mrkve se u zavisnosti od datuma setve nalaze u različitim fazama razvoja, od nicanja do razvijena dva lista (BBCH 09-12).

Vizuelnim pregledom useva mrke registrovano je prisustvo viline kosice (Cuscuta sp.). Kao izrazito polifagna parazitna cvetnica, vilina kosica gajenom usevu može da nanese velike štete. Direktno uzima vodu i sintetisane organske materije od biljke domaćina i nakon određenog vremena parazitiranja na njemu, potpuno ga iscrpljuje. Vitalnost gajenih biljaka se značajno smanjuje kao i njihova produktivnost. Ukoliko se na vreme ne suzbije, dolazi do zaostajanja biljaka u porastu, a samim tim i do smanjenja prinosa.

Najvažniji način suzbijanja viline kosice je upotreba deklarisanog semena, a ukoliko se vilina kosica pojavila u usevu, ne treba dozvoliti da formira seme, jer je tada znatno teže suzbiti.

Takođe, preporučuje se njeno uništavanje i na neobrađenim površinama, putevima, krajevima parcela i to mehaničkim uklanjanjem, spaljivanjem, košenjem ili upotrebom totalnih herbicida kako bi se sprečilo da vilina kosica uđe u parcelu.

 

Velika slika               Velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.