Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Bala trulež u plasteničkoj proizvodnji paprike
Bala trulež u plasteničkoj proizvodnji paprike

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi paprike u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi cvetanja, treća cvast otvorena (BBCH 63).

Vizuelnim pregledom useva paprike registrovani su simptomi bele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) na 5% biljaka.

           

 Zaostala biljka u razvoju  Simptom bele truleži

U našim uslovima ova gljiva predstavlja problem pri gajenju povrća u uslovima produženog hladnog vremena i stalne vlažnosti zemljišta. Ima širok krug domaćina, parazitira sve značajne gajene biljke, ali i brojne korovske vrste.

Bela trulež je oboljenje koje se javlja u svim fazama razvoja biljke domaćina. Pri infekciji mladih, tek izniklih biljaka prouzrokuje poleganje ili topljenje rasada. Tada se na prizemnom delu stabla uočavaju vodenaste nekrotične pege, koje postepeno zahvataju stablo sa svih strana.

Kod starijih biljaka, početni simptomi se javljaju u vidu vodenih pega na stablu, plodovima i lišću. Lišće iznad pega pre ili kasnije vene, a na zaraženim biljnim delovima razvija se bela, vunasta micelija. Obolele biljke se povijaju, venu i izumiru. Tokom razvoja gljiva formira telašca crne boje - sklerocije, koje predstavljaju i dijagnostički znak, a formiraju se i u unutrašnjosti i sa spoljne strane stabla.

Sklerocije igraju važnu ulogu u razvoju oboljenja, jer predstavljaju tvorevine za održavanje ove gljive u prirodi i osnovni su izvor zaraze.

Jedan od važnih faktora za suzbijanje ove bolesti je uništavanje zaraženih biljnih delova, jer je to jedan od načina njihovog prenošenja. Takođe, važno je sprovoditi i ostale mere kontrole kao što su:

- plodored,

- regulisanje temperature i vlažnosti zemljišta,

- dezinfekcija supstrata pri proizvodnji rasada i dr.

Comments

There are no comments yet for this post.