Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Zaštita kajsije od prolećnih mrazeva
Zaštita kajsije od prolećnih mrazeva

Na teritoriji  RC Zrenjanin zasadi kajsije se nalaze u fazi početak bubrenja pupoljaka (BBCH 51).

Vizuelnim pregledom i disekcijom pupoljaka kajsije na lokalitetu Krajišnik, utvrdili smo da je od dosadašnjih mrazeva (period od 02.03. do 04.03.) došlo do izmrzavanja zatvorenih cvetnih pupoljaka. Procenat izmrzavanja iznosi 1 do 2%.

U pomenutom periodu, na automatskoj meteorološkoj stanici koja je smeštena u voćnjaku na lokalitetu Krajišnik, registrovani su sledeće vrednosti temperature vazduha: 

2. mart, tokom 5 sati prosečna temperatura vazduha je iznosila -3,010C. U tom intervalu minimalna  temperatura  se kretala od -3,90C do -2,550C.

3.mart, tokom 2 sata prosečna temperature je iznosila -2,560C, a minimalna  temperatura u pomenutom periodu se kretala od -3,360C do  -2,010C.

4. mart, tokom 2 sata prosečna temperatura  je iznosila -2,320C, a u tom intervalu minimalna temperatura se kretala od -3,020C do -2,240C.

Prolećni mrazevi su najznačajniji faktor neredovne rodnosti kajsija. Najavljeni pad temperatura za vikend može dovesti do potencijalnih oštećenja, pa se u cilju zaštite zasada kajsije od mraza, proizvođačima preporučuje da tretman izvrše nekim od preparata koji povećavaju otpornost na stresne uslove:

Aleox Agro (a.m. dihidrokvercetin ) 250-400 ml/ha, ili

Epin extra (a.m. epibrasinolid) 150 ml/ha.

 

   fenofaza razvoja

Comments

There are no comments yet for this post.