Skip to main content

Zaječar

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Zaječar > Prilozi > Preventivne mere borbe u cilju zaštite od žičnjaka u proizvodnji krompira
Preventivne mere borbe u cilju zaštite od žičnjaka u proizvodnji krompira

Na teritoriji delovanja RC Zaječar u narednom periodu, čim remenske prilike dozvole, počeće sadnja krompira. Usitnjenost parcela i nemogućnost poštovanja višegodišnjeg plodoreda dovode do značajnih šteta od larvi žičnjaka - familija Elateridae, rod Agrotes.

Ciklus razvoja jedne generacija žičnjaka traje više godina (3-5). Imago uglavnom živi pod zemljom i ne nanosi štetu gajenim biljkama. Štete nanose larve koje su žuto-smeđe boje, dužine 1-3 cm i nalik su žici pa su tako ove štetočine i dobile naziv. Larve se ubušuju u krtole krompira i drugog korenastog povrća u kojima se hrane i prave kanale. Tako oštećene krtole najčešće imaju umanjenu tržišnu vrednost, a ukoliko je povećana vlažnost zemljišta dolazi do zaraze patogenima koji prouzrokuju različite vrste truleži i do potpunog propadanja krtola. 

Da bi se smanjile štete od žičnjaka u usevu krompira preporučuju se sledeće preventivne mere:

- plodored,

- izbegavanje sadnje krompira na tek uzoranim utrinama i lucerištima,

- uništavanje korovskih biljaka koje služe za ishranu odraslih jedinki,

- treba voditi računa o vodnom režimu useva – žičnjacima za razvoj odgovara povećana vlaga u zemlji,

- obrada zemlišta - mehaničkom obradom deo larvi dospeva na površinu pa se njima najčešće hrane ptice.

Takođe, pre sadnje krompira preporučuje se utvrđivanje brojnosti larvi žičnjaka u zemljištu. Ukoliko se registruje kritična brojnost od  3 do 5 larvi po m2 preporučuje se primena granulisanih insekticida registrovanih za njihovo suzbijanje. Insekticidi se apliciraju u zemlju neposredno pred sadnju u redove.

RC Zaječar nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanje useva krompira.

Comments

There are no comments yet for this post.