Skip to main content

Zaječar

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Zaječar > Prilozi > Štetočine u zasadima leske
Štetočine u zasadima leske
Na teritoriji RC Zaječar leska se nalazi u fazi razvoja lista (BBCH19).

Vizuelnim pregledom zasada ustanovljeno je prisustvo leskine vaši (Myzocllis copyli). Ova štetočina se redovno javlja u zasadima leske i pored sisanja sokova, kao posledica lučenja medne rose, može se javiti gljiva čađavica. Njeno prisustvo utvrđeno je na naličju listova. Mere u cilju suzbijanja ove štetočine možete videti u preporuci od 14.5. (vivi preporuku).

Takođe, vizuelnim pregledom zasada uočeno je i prisustvo lešnikovog rilaša (Curculio nucum). Ova štetočina može da nanese velike štete na lešniku. Prezimljava u stadijumu larve u zemlji. Javlja se u proleće i u početku se hrani na lišću, a posle kopulacije jaja polaže u mlade plodove gde se ispiljene larve hrane jezgrom ploda. Pored hemijskih mera brojnost se može smanjiti i redovnom obradom zemlje tokom jeseni i zime.

Vizuelim pregledom zasada uočeno je prisustvo imaga srebrnastog listojeda (Phyllobius argentatus) i gusenice gubara (Lymantria dispar) u niskim brojnostima.  Ove štetočine nanose štete hraneći se lisnom masom biljke.

RC Zaječar nastavlja sa praćenjem štetočina u zasadima leske.

Comments

There are no comments yet for this post.