Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Erwinia amylovora - bakteriozna plamenjača
Erwinia amylovora - bakteriozna plamenjača
 

   17.05.2015 godine u zasadu jabuke i kruške na lokalitetu  Parta,uočena je jaka infekcija bakteriozne plamenjače (Erwinia amylovora),koja se pojavila nakon grada od 10.05.2015 godine. Simptomi bakteriozne plamenjače se vide na letorastima, kojima se povija vrh u vidu pastirskog štapa (karakterističan simptom), zatim dobijaju braon i na kraju crnu boju, kao i lišće na njima i vidi se eksudat koji izlazi iz inficiranog tkiva u obliku kapi (preko koje se bakterija širi dalje insektima). Na kraju izgledaju kao spaljeni plamenom, po čemu je bolest i dobila ime.Na inficiranim plodovima vide se prvo tamno zelena područja, koja kasnije prelaze u crnu boju i takvi plodovi opadaju,što je direktna šteta za voćara. Na njima se takođe  pojavljuje eksudat koji služi za širenje bolesti.  Simptomi su prisutni na svim sortama koje su zastupljene u zasadu (Ajdared,Zlatni delišes,Ričared) ali različitog intenziteta što zavisi od osetljivosti sorte.

 Preporuka  je, da se mehanički skidaju  zaraženi  delovi  stabala i da se rezovi prave 10-15 cm ispod vidljivih simptoma na zaražnim delovima, a alat se posle svakog reza mora dezinfikovati u 90% alkoholu.Zaraženi biljni delovi se iznose iz voćnjaka i spaljuju.Ova mera se mora vršiti bar dva do tri puta,dok je izrazit porast letorasta, što iziskuje velike troškove radne snage kao i veliki gubitak roda, jer se skida dosta zaraženih plodova, kao i nezaraženih koji se nalaze na zaraženim delovima biljke i time direktno utiče na  rod voćnjaka.Takođe, moraju se u ovom zasadu i izvaditi pojedina stabla jer su toliko inficirana da je nemoguće drugačije eliminasati bolest.

 Eksudat na plodu jabuke

velika slika

velika slika

Eksudat na plodu

velika slika

velika slika

Zahvaćeni vrhovi stabla

   Preporuka je i primena bakarnih fungicida kao što je Funguran OH u dozi 0,15% radi dezinfekcije preseka nastalih uklanjanjem inficiranih delova biljke.

Comments

There are no comments yet for this post.