Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Fitoplazmoze vinove loze
Fitoplazmoze vinove loze
Fitoplazmoze su obolenja koja prouzrokuju fitoplazme – bakterije koje nemaju ćelijski zid i oni su isključivo intracelularni obligatni mikroorganizmi i nastanjuju floem. U Evropi, a takođe i u Srbiji, najzastupljenije fitoplazmoze na vinovoj lozi su zlatasto žutilo (Flavescence doree-FD) i crno drvo (Bois noir-BN). Fitoplazma BN se smatra manje značajnom jer obolevaju pojedinačni čokoti, a bolest uglavnom nema epidemijski karakter. Fitoplazmoze se na osnovu simptoma ne mogu razlikovati i samo se labaratorijskim testiranjem može odrediti kojom fitoplazmom je oboleli čokot zaražen. Takođe, postoje i viroze koje daju simptom uvijenih listova.

Simptomi fitolazmoza su :

  • žutilo ili crvenilo lišća koje se javlja početkom leta uz povijanje prema naličju i trouglast izgled liski;
  • liske opadaju, a ostaju lisne drške, venjenje i sušenje cvasti i grozdova;
  • smežuravanje i gorak ukus bobica što doprinosi smanjenju prinosa grožđa i pogoršanju kvaliteta vina;
  • nezdrvenjavanje lastara i njihovo izmrzavanje zimi;
  • prevremeno uginjavanje čokota.

Čokoti vinove loze oboleli od fitoplazmoza ostaju trajno zaraženi. Postoje razlike u osetljivosti sorti vinove loze - najosetljivije su sorta Plovdina,zatim Chardonnay, Pinot blanc, Pinot noir, Cabernet sovignon, Sovignon blanc, Pinot gris.

Fitoplazme u prirodi prenose isključivo insekti-cikade i to fitoplazmu  Flavescence doree-FD cikada Scaphoideus titanus, a Bois noir-BN cikada Hyalesthes obsoletus.

Uloga cikade Scaphoideus titanus u širenju FD je od presudnog značaja jer je njen životni ciklus u potpunosti vezan za vinovu lozu. Sa zaraženih čokota, ova cikada prenosi svojom ishranom fitioplazmu unatar vinograda. O njenoj aktivnosti i vremenu suzbijanja redovno se daju preporuke na portalu PIS -a.

Cikada Hyalesthes obsoletus koja je vektor prouzrokovača BN je polifagna vrsta koja se hrani osim na vinovoj lozi i na nizu korovskih biljaka kao što su: Convolvulus arvensis, Solanum nigrum, Urtica dioica. Ove korovske vrste su takođe domaćini fitoplazme BN. Larve cikade žive na korenu ovih korovskih vrsta i hraneći se na njima postaju infektivne. Imago koji se pojavljuje u junu mesecu nosi fitoplazmu i ishranom u floemu vinove loze unosi fitoplazmu u čokot.

Obe fitoplazme se mogu preneti i putem vegetativnog razmnožavanja, dok dosadašnja istraživanja nisu utvrdila da se prenose alatom u toku rezidbe.

Suzbijanje fitoplazmoza podrazumeva primenu preventivnih mera:

  • suzbijanje vektora primenom insekticida;

  • sanitarne mere koje podrazumevaju: uništavanje korova domaćina fitoplazmi u slučaju BN, uništavanje divlje loze i napuštenih vinograda koji predstavljaju rezervoare zaraze ali i mesta nesmetanog razvoja vektora,

  • krčenje zaraženih čokota;

  • podizanje novih zasade sa zdravim sadnim materijalom.

Kontinuiranim praćenjem u zasadima vinove loze u vršačkom vinogorju putem vizuelnih pregleda i postavljanjem klopki, cikada Scaphoideus titanus je registrovana uglavnom u napuštenim vinogradima. U našem regionu zbog prisustva pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana) je prisutna redovna upotreba insekticida koja se vremenski poklapa sa suzbijanjem ove cikade. Ova mera je doprinela da vršačko vinogorje umnogome ostane pošteđeno prisustva fitoplazme prouzrokovača FD koja je značajno destruktivnija od BN. Takođe se sprovode i redovna uzorkovanja i labaratorijske analize biljnog materijala vinove loze koji potvrđuju da nema masovnog prisustva FD.

Comments

There are no comments yet for this post.