Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Mramorna smrdljiva stenica - Halyiomorpha halys
Mramorna smrdljiva stenica - Halyiomorpha halys
Na lokalitetima Vršački ritovi, Vršac,Jasenovo i Bela Crkva u usevima soje i paradajza na otvorenom (netretirane površine) registrovano je prisustvo mramorne stenice - Halyomorpha halys. Ova vrsta se naziva i smrdljiva stenica jer intenzivno luči neprijatan miris kada se uznemiri.
 
 Imago
 
 
 Larva
 
 
 Tek ispiljene larve
 
 
Izraziti je polifag - hrani se na preko 100 biljnih vrsta. Od poljoprivrednih kultura, njenom ishranom ugroženi su jabuke, breskve, kruške, trešnje, maline, paradajz, tikvice, pasulj, soja, kukuruz i dr. Odrasli sisaju  sokove iz plodova usled čega dolazi do pojave udubljenja i nekroze tkiva čime se smanjuje tržišna vrednost.
 Tokom jeseni (septembar-oktobar) odrasli traže mesto za prezimljavanje. Migriraju u naselja i zavlače se po kućama. Preporuka je da se obrati pažnja tokom ove jeseni na prozore kuća, vrata i sve otvore u koje bi se mogao imago zavući. Na lokalitetu Vršac registrovano je na ovaj način nekoliko primeraka ove vrste.

Comments

There are no comments yet for this post.