Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Mramorna smrdljiva stenica - Halyiomorpha halys
Mramorna smrdljiva stenica - Halyiomorpha halys
Na lokalitetima Vršački ritovi, Vršac,Jasenovo i Bela Crkva u usevima soje i paradajza na otvorenom (netretirane površine) registrovano je prisustvo mramorne stenice - Halyomorpha halys. Ova vrsta se naziva i smrdljiva stenica jer intenzivno luči neprijatan miris kada se uznemiri.
 
 Imago
 
 
 Larva
 
 
 Tek ispiljene larve
 
 
Izraziti je polifag - hrani se na preko 100 biljnih vrsta. Od poljoprivrednih kultura, njenom ishranom ugroženi su jabuke, breskve, kruške, trešnje, maline, paradajz, tikvice, pasulj, soja, kukuruz i dr. Odrasli sisaju  sokove iz plodova usled čega dolazi do pojave udubljenja i nekroze tkiva čime se smanjuje tržišna vrednost.
 Tokom jeseni (septembar-oktobar) odrasli traže mesto za prezimljavanje. Migriraju u naselja i zavlače se po kućama. Preporuka je da se obrati pažnja tokom ove jeseni na prozore kuća, vrata i sve otvore u koje bi se mogao imago zavući. Na lokalitetu Vršac registrovano je na ovaj način nekoliko primeraka ove vrste.

Comments

There are no comments yet for this post.