Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo simptoma suve truleži u usevima uljane repice
Prisustvo simptoma suve truleži u usevima uljane repice

Na području RC Vrbas usevi uljane repice se, u zavisnosti od rokova setve, nalaze u fazi razvoja listova, 7 do 9 i više listova razvijeno (BBCH 17-19). Vizuelnim pregledom useva registrovani su simptomi suve truleži (Phoma lingam) na do 5% biljaka.

faza uljane repice

simptomi suve truleži na listu uljane repice

Suva trulež se javlja na svim kupusnjačama, a najzastupljenija je na uljanoj repici. Prvi simptomi se javljaju u jesen, u obliku sivo-zelenkastih ili pepeljastih pega, na donjem lišću. U okviru pega, uočavaju se crne tačkice koje čine piknidi sa piknosporama. Zaraženo tkivo lista se osuši, pukne i ispadne. Simptomi se mogu javiti u svim razvojnim fazama uljane repice. Najveće štete mogu nastati ako se patogen pojavi na stablu. Parazit se prenosi semenom i biljnim ostacima. Tokom vegetacije se infekcija širi piknosporama putem kišnih kapi.

Hemijske mere se u ovom periodu ne preporučuju jer nije postignut prag štetnosti od 35-40% inficiranih biljaka (EPPO Standard PP 2/8(1)).
 
RC Vrbas nastavlja sa monitoringom useva uljane repice.

Comments

There are no comments yet for this post.