Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Prisustvo žilogriza (Capnodis tenebrionis) u zasadu višnje
Prisustvo žilogriza (Capnodis tenebrionis) u zasadu višnje

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje zasadi višanja se u zavisnosti od sortimenta nalaze u različitim fazama sazrevanja plodova (BBCH 81-85).

Vizuelnim pregledom zasada višnje registrovano je prisustvo imaga žilogriza (Capnodis tenebrionis) na granama voćaka u niskom procentu napada.

Ova štetočina uglavnom napada koštičavo voće, najviše trešnju i višnju, a može se naći i na šljivi, kajsiji, breskvi i bademu.

Žilogriz pripada grupi tvrdokrilaca, crne je boje, bez sjaja.  Prezimljava kao imago ili kao larva, plitko u zemlji ili ispod lišća.  Sa listanjem biljaka, prelazi na koštičavo voće gde se hrani listovima i lisnim peteljkama. Nakon parenja ženka polaže jaja na donji deo stabla ili na zemljište oko stabla. Nakon piljenja, larve se ubušuju u zoni korenovog vrata i korena.

Žilogrizu za razvoj odgovaraju uslovi povišenih temperatura vazduha i manjak padavina.

Ova štetočina je od izuzetnog značaja za Toplički okrug. U poslednjih nekoliko godina, zbog pojave napuštenih zasada višnje, kao i zbog povoljnih klimatskih uslova, ova štetočina se umnožila na našem području i pričinjava velike štete, pogotovo u zasadima višnje gde se ne sprovode redovne mere zaštite.

U cilju zaštite zasada višnje, kao i ostalog koštičavog voća od pomenute štetočine, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da primene skup svih raspoloživih mera borbe:

·       Ne podizati nove zasade na parceli na kojoj je iskrčen voćnjak najmanje 3-5 godina

·      Češća površinska obrada i navodnjavanje zemljišta utiče na smanjenje broja populacije

·      Otresanje imaga sa stabla i mehaničko sakupljanje odraslih jedinki

·      Postavljanje lovnih klopki (posude svetlijh boja) u koje treba usuti malo voćnog soka.

·      Prekrivanje zemljišta oko stabla crnom PVC folijom u cilju sprečavanja polaganja jaja

·       Uklanjanje i spaljivanje zaraženih stabala

·       Za sadnju koristiti nezaraženi sadni materijal.

Comments

There are no comments yet for this post.