Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Prouzrokovač šturosti klasa (Fusarium graminearum)
Prouzrokovač šturosti klasa (Fusarium graminearum)

Na području delovanja RC Novi Sad usevi pšenice se nalaze u različitim fazama razvića ploda (faze mlečne zrelosti), dok se usevi ječma nalaze u različitim fazama sazrevanja (faze voštane zrelost).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa, odnosno šturosti klasova pšenice (Fusarium graminearum). Intenzitet prisustva navedenog patogena je različit i kreće se od pojedinačno napadnutih klasova do 9%, pa sve do parcela na kojima se beleži visok procenat napadnutih klasova (gde nisu sprovedene mere zaštite u cvetanju). Procenat zaražene površine klasa se kreće od 5 do 90%.

 

Slika 1: Simptom napada fuzarioze klasa

Zaraženi klasovi počinju da blede, vreteno izumire, a zrna iznad vretena ostaju štura. U uslovima povećane vlažnosti na zaraženim klasovima se javlja ružičasta micelija.

Štete koje pričinjava ovaj patogen su višestruke. Utiče direktno na smanjenje prinosa i kvalitet zrna. Takođe, značaj ovog patogena se ogleda i u njegovoj sposobnosti da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

Ostvarenju infekcije i razvoju bolesti pogoduju česte padavine i visoka relativna vlažnost vazduha u fazama cvetanja. Na našem regionu cvetanje ječma započelo je tokom prve nedelje maja, a pšenice nedelju dana kasnije. Vremenski uslovi u ovom periodu kao i tokom kasnijih faza cvetanja, sa čestim i obilnim padavinama (lokalno i preko 150 litara po metru kvadratnom), stvarali su izuzetno povoljne uslove za ostvarenje infekcije i dalje širenje fuzarioze klasa. Takođe, ovakvi uslovi su na velikom broju parcela onemogućili pravovremeno sprovođenje hemijskih mera zaštite što je dovelo do intenzivnijeg prisustva navedenog patogena.

RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem i redovnim izveštavanjem o štetnim organizmima u usevima strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.