Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području delovanja RC Novi Sad usevi pšenice se u zavisnosti od vremena setve nalaze u fazi od 2 do 4 stabla vidljiva (BBCH 22-24), dok se usevi ječma nalaze u fazi od 3 do 6 stabala vidljivo (BBCH 23-26).

Slika 1: Usev pšenice BBCH 23

Vremenski uslovi tokom januara, sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti i čestim padavinama, povoljno su uticali kako na razvoj ozimih strnina tako i na razvoj patogena.

Vizuelnim pregledom useva pšenice registruje se dominantno prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), gde se na pojedinim parcelama broj infestiranih biljaka kreće i do 40%. Prisustvo prouzrokovača pepelnice žita (Erysiphe graminis), kao i prouzrokovača rđe (Puccinia spp.) je na niskom nivou.

 

Slika 2: Simptom sive pegavosti lista pšenice

Na usevima ječma dominantani patogeni su prouzrokovač mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) i pepelnice žita (Erysiphe graminis). Na usevima iz ranijih rokova setve i sa gustim sklopom broj infestiranih biljaka od navedenih patogena se kreće i preko 90%.

Slika 3: Simptom mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice strnih žita

Prilikom vizuelnih pregleda, na pojedinim parcelama, registruje se prisustvo aktivnih rupa od glodara iznad ekonomskog praga štetnosti (preko 10 aktivnih rupa po hektaru). U odnosu na prethodne godine, ove proizvodne sezone se registruju njihove povećane brojnosti.

Slika 4: Aktivne rupe od glodara

Proizvođačima pšenice i ječma se preporučuje obilazak parcela i ukoliko se registruje preko 10 aktivnih rupa po hektaru mogu se primeniti registrovani rodenticidi. U tu svrhu mogu se koristiti gotovi mamci nakon čijeg postavljanja je neophodno zatrpati rupe kako ne bi došlo do trovanja divljači.

Comments

There are no comments yet for this post.