Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Gorke pege na jabuci
Gorke pege na jabuci

Na području delovanja RC Kraljevo, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, berba jabuke je završena ili se ona privodi kraju. Vizuelnim pregledom, u pojedinim zasadima, sorte Ajdared, gde se berba privodi kraju, uočeno je prisustvo simptoma gorkih pega na plodovima jabuke.

 

velika slika

 

Gorke pege predstavljaju fiziološku bolest koja nastaje u voćnjaku ali se njeni simptomi najčešće ispoljavaju kasnije tokom čuvanja. Gorke pege su posledica fizioloških promena u biljci. Javljaju se na plodovima jabuke i kruške. Prvo se javljaju u unutrašnjosti ploda pa tek onda na površini.

 

Ova bolest se manifestuje okruglastim i nepravilnim tamnozelenim, mrkim ili skoro crnim depresijama na pokožici ploda. Ispod njih se nalaze nekrotične ćelije koje taj deo tkiva ploda čine sunđerastim i žilavijim od zdravog. Ove pege ili jamice su prečnika 2,5-3,5 mm i ponekad su oivičene zelenom bojom.

Pojava gorkih pega je direktno povezana sa nedostatkom kalcijuma u biljci. Kalcijum je slabo pokretljiv element u biljkama, pa je njegov nedostatak izraženiji u sušnim godinama. Sa povećanjem sadržaja  kalcijuma u plodu raste i njegova sposobnost za čuvanje, odnosno smanjuju se uslovi za pojavu gorkih pega. Gorke pege na plodovima  nastaju kada je prisustvo kalcijuma u plodu ispod kritične granice. Kalcijum iz lista se ne može premestiti u plod.

 

Na pojavu gorkih pega mogu uticati i sledeći faktori:

 

·         prevelika bujnost biljke,

·         sortne osobine biljke,

·         preobilno đubrenje azotom, kalijumom i magnezijumom,

·        neravnomerno snabdevanje vodom ili njen nedostatak,

·        visoke temperature vazduha koje izazivaju povećanu transpiraciju i narušavaju vodni režim biljke,

·        intenzitet zimske rezidbe,

·        proređivanje plodova (važan je optimalan odnos između lisne površine i broja plodova).

 

Pojava gorkih pega na plodovima se može ublažiti ili čak izbeći adekvatnom primenom rezidbe, navodnjavanja i pre svega ishranom biljaka.

Comments

There are no comments yet for this post.