Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Virus mozaika jabuke
Virus mozaika jabuke

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi jabuke se nalaze u fazi od napredovanje zrenja: povećanje intenziteta boje karakteristične za kultivar do faze plodovi zreli za berbu, (BBCH 85-87).

 

Vizuelnim pregledom zasada jabuke, lokalitet Roćevići, sorta Zlatni Delišes, na dva stabla uočeni su simptomi koji ukazuju na prisustvo virusa mozaika jabuke (Apple mosaic virus-ApMV).

 

velika slika

 

Ovaj virus je prisutan svuda gde se jabuka gaji i jedan je od najrasprostranjenijih virusa jabuke. Pored jabuke ovaj virus zaražava i druge biljke kao što su dunja, šljiva, višnja, breskva, lešnik, malina, divlji i pitomi kesten i dr.

Virus se zadržava u biljkama i prenosi se kalemljenjem i vegetativnim sadnim materijalom. Prirodni prenosioci (vektori) ovog virusa nisu poznati. Štete od ovog virusa su najizraženije kod osetljivih sorti kao što su Zlatni Delišes, Jonatan, Granny Smith.

 

Na listovima zaraženih biljaka se uočavaju jasno oivičene svetložute zone nepravilnog oblika. Te hlorotične površine žute boje se na listovima jabuke često javljaju u vidu traka ili pega duž lisnih nerava. Svetložuta boja zahvaćenog tkiva može menjati nijanse tokom sezone da bi kasnije usled izloženosti suncu takvo tkivo postalo nekrotično. Jako zaraženo lišće opada pre vremena. Izgled i intenzitet simptoma može da varira usled osetljivosti sortimenta i vrulentnosti soja virusa. Na osetljivim sortama simptomi se javljaju gotovo po čitavoj krošnji dok se na toletantnim sortama oni uočavaju ograničeno na pojedinim liskama. Zaražene biljke i dalje obezbeđuju prinos ali on kod osetljivih sorti može biti značajno smanjen.

 

Mere suzbijanja ovog virusa se svode na proizvodnju i korišćenje zdravog sadnog materijala, dezinfekciju alata za rezidbu i uklanjanje zaraženih stabala iz zasada i njihovo spaljivanje, naročito u rasadnicima i mlađim zasadima.

Comments

There are no comments yet for this post.