Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Stanje u zasadima jabuka
Stanje u zasadima jabuka

Na području delovanja RC Kraljevo berba jabuke je još uvek u toku.

 

Vizuelnim pregledom jabuke, u pojedinim zasadima gde nisu adekvatno i blagovremeno sprovedene mere zaštite, registrovani su simptomi prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) na lišću i plodovima.

 

velika slika

 

Ova bolest je prisutna svuda gde se jabuka gaji. Predstavlja ekonomski najznačajniju bolest jabuke u našoj zemlji. Ovaj patogen se razvija na svim zeljastim delovima jabuke, a najčešće se nalazi na lišću i plodovima. Prezimljava u vidu pseudotecija u opalom lišću.

Na plodovima zaraza može nastati od zametanja do berbe. Javljaju se pege koje se uvećavaju sa uvećanjem ploda. One mogu ostati pojedinačne ili se međusobno spajaju, a kasnije formiraju kraste. Na plodovima zaraženim pred zrenje pege su obično sitne ali u skladištu nastavljaju sa razvojem i formiraju krastu.

Osnovna mera borbe protiv prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti ploda jabuke je hemijska zaštita, koja mora biti pravovremeno i adekvatno sprovođena. S obzirom da navedeni patogen prezimljava u vidu pseudotecija u opalom lišću, jedna od mera sa ciljem smanjivanja infektivnog potencijala u seledećoj godini je i uklanjanje i uništavanje opalog lišća iz voćnjaka tamo gde je to moguće.

 

Takođe, vizuelnim pregledom zasada jabuke, registrovano je i prisustvo simptoma truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

 

Plodovi mogu biti zaraženi od zametanja do berbe, kao i kasnije u skladištu. Infekcija se javlja na mestima povrede ili oštećenja od insekata. Na mestu zaraze se javljaju svetlosmeđe pege. Tkivo unutar pega počinje da truli. Pege se brzo šire i za kratko vreme biva zahvaćen ceo plod. Usled gubitka vode zaraženi plodovi se smežuravaju, a kasnije se pretvaraju u mumije.

Ovaj patogen obično prezimi u krošnji ili na površini zemlje, u mumificiranim plodovima.

Kako bi se smanjio infektivni potencijal ovog patogena za narednu godinu,  preporučuje se uklanjanje zaraženih plodova  iz zasada, kao i njihovo uništavanje. Takođe, veoma značajna mera je i jesenji tretman jabučastog voća preparatima na bazi bakra u fazi kada opadne više od 70% lisne mase, nakon uklanjanja osušenih i obolelih grana iz voćnjaka.

Comments

There are no comments yet for this post.