Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > jagoda  

Web Part Page Title Bar image
jagoda

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 28.6.2021 ‎(1)
Zaštita jabuke28.6.2021 10:43Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha); Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi); Jabukin smotavac (Carpocapsa pomonella)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta nalaze u različitoj fazi formiranja ploda (BBCH 74-75).
 
 
Vizuelnim pregledom zasada jabuke na lokalitetu Kikinda registrovana su sveže položena jaja jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella). Akumulisane dnevne temperature ukazuju da je u toku početak polaganja jaja II generacije jabukinog smotavca. S obzirom na biologiju štetočine u narednih 3 do 5 dana očekuje se početak piljenja larvi, te se proizvođačima jabuke preporučuje pregled zasada jabuke na prisustvo jaja pomenute štetočine i sprovođenje hemijskog tretmana u cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove jabuke. Preporučuje se primena insekticida:
  • Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,016-0,02%

Pored jabukinog smotavca, vizuelni pregled plodova jabuke ukazao je i na prisustvo crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi).

Picture

S obzirom da ovoj štetočini izuzetno pogoduju trenutni vremenski uslovi, odnosno visoke temperature vazduha i odsustvo padavina, proizvođačima jabuke se preporučuje pregled zasada i primena akaricida po potvrdi prisustva. Preporučuje se neki od sledećih akaricida:

  • Amon 010 EW (abamektin) 0,15% ili
  • Uranus (etoksazol) 0,5 l/ha ili
  • Kanemite 15 SC (acekvinocil) 1,2-1,8 l/ha

Uslovi u proizvodnji pogoduju razvoju i širenju patogena prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), pa se proizvođačima preporučuje primena odgovarajućih fungicida radi zaštite zasada od pomenutog patogena. Preporučuje se fungicid:

  • Impact 25 SC ili Imperium (flutriafol) 0,015-0,020%

Uzimajući u obzir izuzetno visoke dnevne temperature vazduha, izvođenje hemijskog tretmana treba obaviti u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 21.5.2021 ‎(1)
Zaštita jagode 21.5.2021 12:30Siva trulež (botrytis cinerea)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje zasadi jagode na otvorenom se nalaze  u fazi: početak sazrevanja, većina plodova bele boje do faze glavne berbe: većina plodova obojena (BBCH 81-87).

Česte padavine u Topličkom okrugu, kao i osetljiva faza razvoja jagode, stvaraju povoljne uslove za razvoj prouzrokovača sive truleži  (Botrytis cinerea). 

U cilju zaštite zasada jagode od navedenog patogena, čim vremenski uslovi dozvole, poljoprivrednim proizvođačima se   preporučuje primena nekog od registrovanih preparata :

Teldor (a.m. fenheksamid) u količini od 1,5  l/ha ili

Switch 62,5 WG, Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini  0,8-1 kg /ha

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 20.5.2021 ‎(1)
Zaštita jagode20.5.2021 11:50Siva trulež (botrytis cinerea)
Na terenu RC Kragujevac jagode se nalaze u fazama sazrevanja ploda i semena-od početka sazrevanja, većina plodova bele boje (BBCH 81) do prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar (BBCH 85).
 
 
Kako se jagode nalaze u osetljivoj fenofazi, u uslovima povećane vlage usled učestalih padavina, postoji rizik od  infekcije gljivom prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea), pa se proizvođačima preporučuje fungicidni tretman, uz napomenu da je potrebno povesti računa o karenci i maksimalnom broju tretmana (MBT):
 

Teldor 500 SC (a.m fenheksamid) … 1,5 l/ha (karenca 1 dan, MBT 3) ili

Signum, Luminis  (a.m boskalid+piraklostrobin) … 1,5 kg/ha (karenca 7 dana, MBT 2) ili

Switch 62,5 WG (a.m ciprodinil+fludioksonil) … 0,8-1 kg/ha (karenca 7 dana, MBT 2) ili

Luna sensation (a.m fluopiram+trifloksistrobin) … 0,8 l/ha (karenca 7 dana, MBT 2).

U pojedinim zasadima jagode registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae).Proizvođačima se preporučuje pregled na prisustvo vaši i u zasadima u kojima više nisu prisutni cvetovi, primena nekog od insekticida:

Polux (a.m deltametrin) … 0,03-0,05% (karenca  3 dana, MBT 2) ili

Sivanto prime (a.m flurohloridon) … 0,05% (karenca  3 dana, MBT 1).

Region: Kragujevac
Expand/Collapse Created : 19.5.2021 ‎(1)
Zaštita jagode19.5.2021 8:25Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Niš zasadi jagode na otvorenom se nalaze u fazi početak sazrevanja: većina plodova bele boje do faze glavne berbe: većina plodova obojena (BBCH 81-87).

Velika slika

Osetljiva faza razvoja i česte padavine mogu stvoriti povojne uslove za ostvarenje infekcija  prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).  

U cilju zaštite plodova jagode, čim vremenski uslovi dozvole,  preporučuje se primena nekog od fungicida:

Switch 62,5 WG, Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini od 0,8 do 1 kg/ha (karenca 7 dana) ili

Teldor (a.m. fenheksamid) u količini od 1,5  l/ha (karenca 1 dan).

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Region: Niš
Expand/Collapse Created : 18.5.2021 ‎(1)
Zaštita jagodičastog i bobičastog voća od prouzrokovača oboljenja18.5.2021 11:30LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Siva trulež (botrytis cinerea); Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis)

Trenutni vremenski uslovi u proizvodnji maline, kupine, borovnice i jagode, sa čestim padavinama i registrovanim temperaturama, pogoduju razvoju različitih vrsta bolesti.

U zasadima maline trenutni vremenski uslovi su veoma povoljni za ostarenje infekcije prouzrokovačem ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata). S obzirom da se i u narednim danima prognozira nestabilno vreme sa padavinama, proizvođačima se, u cilju zaštite maline,  preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida: Signum, Bosco Gold ili Luminus (boskalid + piraklostrobin) u količini od 1,5 do 1,8 kg/ha.

U zasadima kupine registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka kupine (Didymella applanata), žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum). Trenutni uslovi su pogodni za razvoj i širenje ovih patogena, te se proizvođačima preporučuje primena fungicida: Teatar plus (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u koncentraciji 0,075%.

U usevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u osetljivim fazama cvetanja i sazrevanja plodova, nestabilno vreme sa čestim padavinama stvara visok rizik od infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea). U cilju zaštite plodova jagode preporučuje se primena nekog od fungicida: Switch 62,5 WG, Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini od 0,8 do 1 kg/ha ili Teldor (fenheksamid) u količini od 1,5  l/ha. Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

U zasadima borovnice koji se nalaze u osetljivim fazama cvetanja i zametanja plodova, sa prognoziranom najavom padavina, postoji visok rizik za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača sive truleži (Botritis cinerea) i prouzrokovača uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi). U cilju zaštite borovnice od ovih patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida: Switch 62,5 WG ili Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini od 1 kg/ha.

Region: Svi regioni
Expand/Collapse Created : 14.5.2021 ‎(1)
Zaštita jagode14.5.2021 15:04Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Šabac zasadi jagoda se nalaze u fazi početak sazrevanja: većina plodova bele boje do faze glavne berbe: većina plodova obojena (BBCH 81-87).

  

velika slika                         velika slika

Sa padavinama u predhodnom periodu stvorili su se povojni uslovi za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea). Povoljni uslovi su takođe u najavi i za naredni period. Prema trenutnoj prognozi, u nedelju se očekuje dan bez padavina kada se preporučuje primena nekog od fungicida:

 

Switch 62,5 WG, Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u dozi 0,8-1 kg /ha (karenca 7 dana) ili

Teldor (a.m. fenheksamid ) u dozi 1,5  l/ha (karenca 1 dan).

 

 

simptomi sive truleži

 

Prilikom upotrebe pesticida obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata!

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 10.5.2021 ‎(1)
Zaštita jagode10.5.2021 11:06Siva trulež (botrytis cinerea)
Na terenu RC Kragujevac jagode se nalaze, u zavisnosti od sorte, lokaliteta i načina uzgoja, u fazama od puno cvetanje (BBCH 65) do početak sazrevanja, većina plodova bele boje (BBCH 81).
 
 
Za sredinu nedelje u najavi je višednevni period sa padavinama koji u pomenutim fenofazama razvoja biljaka može dovesti do infekcije gljivom prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).  
 
U cilju zaštite tek formiranih plodova od navedenog patogena, može se preporučiti fungicidni tretman preparatima, imajući na umu maksimalni dozvoljeni broj tretiranja za svaki od njih:
 
Signum, Bosco gold, Luminis (a.m boskalid, piraklostrobin) … 1,5 kg/ha (MBT 2) ili
Luna sensation (a.m fluopiram, trifloksistrobin) … 0,8 l/ha (MBT 2) ili
Switch 62,5WG (a.m ciprodinil, fludioksonil) … 0,8-1 kg/ha (MBT 2).
Region: Kragujevac
Expand/Collapse Created : 30.4.2021 ‎(1)
Zaštita jagoda30.4.2021 10:52Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Šabac zasadi  jagoda se, u zavisnosti od lokaliteta Iisortimenta,  nalaze u fazi  od početka cvetanja: pojavljuju se prvi cvetni pupoljci do faze razvoja ploda: plodnica izbočena iz cvetne lože u obliku zavoja  (BBCH 57-71 ) . 

 

faza razvoja

U osetljivoj fazi u kojoj se nalaze jagode, faza cvetanja i razvoja plodova, nestabilno vreme sa padavinama stvara rizik od infekcija prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).  

 

simptom na cvetnoj loži

U cilju zaštite jagode od navedenog patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida:

U zasadima koji su u fazi početaka cvetanja preporuka je primena nekog od fungicida:

Pehar (a.m. pirimetanil ) u koncentraciji 0,2 % ili  

Dekada (a.m. boskalid ) u dozi od 1-1,2 l/ha.

U zasadima koji se nalaze u punom cvetanju preporuka je primena nekog od sledećih fungicida:

Signum, Luminis, Bosco Gold (a.m. boskalid+piraklostrobin) u dozi 1,5 kg /ha (MBT 2 )  ili

Atlas, Switch 62,5 WG (a.m. ciprodinil+fludioksonil ) u dozi 0,6-1 kg/ha (MBT 3, 2).

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 29.4.2021 ‎(1)
Zaštita jagode29.4.2021 7:17Siva trulež (botrytis cinerea)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje zasadi jagode se nalaze u fazi od prva grupa cvetova na dnu rozete do prvi otvoreni cvetovi (55-60 BBCH).

Osetljiva faza razvoja jagode (cvetanje), kao i najavljene padavine za početak sledeće nedelje u Topličkom okrugu mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije gljivom prouzrokovačem sive truleži  (Botrytis cinerea).

U cilju zaštite jagode od navedenog patogena, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje hemijski tretman pre najavljenih padavina, nekim od registrovanih fungicida:

·       Pehar (a.m. pirimetanil) u koncentraciji 0,2 %

·       Signum, Bosco Gold, Luminis (a.m. boskalid+piraklostrobin ) u količini 1,5 kg/ha.

Primena insekticida u fazi cvetanja je strogo zabranjena.

 

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 21.4.2021 ‎(3)
Zaštita jagoda21.4.2021 15:14Lisna pegavost jagode (Mycosphaerella fragariae); Pepelnica jagode (Sphaerotheca macularis); Siva trulež (botrytis cinerea)
Na terenu RC Kragujevac jagode se na otvorenom polju nalaze, u zavisnosti od lokaliteta, ekspozicije terena i do sada primenjenih mera, u fazi od početak cvetanja (BBCH 61) do puno cvetanje (BBCH 65).
 
Vizuelnim pregledom utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista jagode (Mycosphaerella fragariae) i lisnih vaši (Aphididae).
 
 
U cilju zaštite lisne mase od pomenutog patogena, preporučuje se tretman nekim od navedenih fungicida:
 
Akord, Lira (a.m tebukonazol)...0,75 l/ha ili
Promesa (a.m azoksistrobin)...0,75 l/ha ili
Quadris top (a.m azoksistrobin,difenokonazol)...0,75 l/ha.
 
Kako je period cvetanja kritičan sa stanovišta mogućnosti infekcije gljivom prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea), a prethodni period su obeležile padavine i u najavi je nestabilno vreme, proizvođačima se može preporučiti fungicidni tretman:
 
Dekada (a.m boskalid)...1-1,2 l/ha ili
Switch 62,5 WG (a.m ciprodinil, fludioksonil)...0,8-1 kg/ha.
 
U sortimentu koji je osetljiv na pepelnicu jagode (Sphaerotheca alchemillae) i na parcelama gde se registruju simptomi, može se preporučiti tretman nekim od preparata:
 

Sercadis plus (a.m.fluksa piroksad, difenokonazol )...0,6 l/ha  ili

Ortiva Top (a.m. azoksistrobin,difenokonazol)... 1 l/ha.

U periodu cvetanja upotreba insekticida se ne preporučuje!

Region: Kragujevac
1 - 10 Next