Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Prisustvo lisnih vaši u voćarskoj proizvodnji
Prisustvo lisnih vaši u voćarskoj proizvodnji

Na teritoriji rada RC Zrenjanin, tokom vizuelnih pregleda proizvodnih zasada koštičavog i jabučastog voća registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae).

S obzirom na vremenske uslove i značajne količine padavina u predhodnom periodu koje su za nama kao i najavljeno povećanje temperature u narednom periodu, mogu dovesti do prenamnoženja lisnih vašiju kojima pogoduju upravo više temperature i povećana relativna vlažnost vazduha.

Lisne vaši vrlo brzo formiraju kolonije na napadnutim biljkama. Nanose štete sisanjem sokova na lišću prouzrokujući deformacije napadnutih biljnih delova. Takođe mogu biti značajne kao prenosioci virusa kod mnogih biljnih vrsta. Imaju veliki broj generacija, najčešće 7-8 godišnje, dok u izuzetno povoljnim uslovima broj generacija može biti i do 15.

 

1.      Zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta nalaze u fazi razvoja, od plodovi dostigli dimenzije od 10 mm, sorta Zlatni delišes do plodovi dostigli dimenzije 20 mm,  sorta Ajdared (BBCH 71-72).

 Vizuelnim pregledom na vršnom porastu registrovano je prisustvo zelene jabukine vaši (Aphis pomi) i lisnih vaši crvenih gala jabuke (Dysaphis devecta).

 

   

  Lisna vaš crvenih gala        Zelena jabukina vaš

2.      Zasadi višnje i trešnje se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda od faze drugo opadanje plodova do faze plod oko polovine krajnje veličine (BBCH 73-75).

U zasadima pomenutih voćnih vrsta registruje se prisustvo crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasii).

 

3.      Zasadi šljiva se nalaze u fenofazi: drugo opadanje plodova (BBCH 73).

Vizuelnim pregledom pojedinih zasada registrovano je prisustvo šljivine brašnjave vaši (Hyalopterus pruni). 

 

 

    Lisne vaši na šljivama

 

Obzirom na veliki broj generacija i činjenicu da se javljaju tokom cele vegetacije, naročito u voćarskim proizvodnjama, suzbijanja su učestala i veoma lako može doći do pojave rezistentnosti ovih štetočina ukoliko se primenjuju insekticidi iz iste hemijske grupe. Stoga je neophodno napraviti strategiju suzbijanja koja će doprineti uspešnoj zaštiti od ovih štetočina.

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada na prisustvo ovih štetočina i ukoliko se registruju primena nekog od registrovanih insekticida.

Comments

There are no comments yet for this post.