Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Intenzivna pojava simptoma monilioza koštičavih voćnih vrsta
Intenzivna pojava simptoma monilioza koštičavih voćnih vrsta
Jedno od najznačajnijih oboljenja koštičavih voćnih vrsta je prouzrokovač monilioze (Monilia laxa). To je parazit cvetova, grana i grančica koštičavih voćnih vrsta, ali i prouzrokovač mrke truleži plodova voća gde osim koštičavog voća može izazvati infekciju i plodova jabučastih vrsta (jabuka, kruška, dunja).

Parazit prodire u biljku preko žiga tučka, a za infekciju su osim otvorenog cveta neophodne i padavine ili visoka relativna vlažnost vazduha (85%). Opseg temperatura na kojima se infekcija može ostvariti je širok i iznosi od 5ºC do 25ºC. Zaraženi cvetovi se prilepe uz mladar u koji patogen prodire i biva prstenasto obuhvaćen, te se suši i izumire. Trulež plodova se javlja u vreme sazrevanja plodova na mestu neke povrede (od insekata i sl), pretvaraju se u "mumije" i predstavljaju izvor inokuluma.

Zaštita se može sprovesti samo preventivnim tretmanima, jer posle ostvarene infekcije, nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti.

Posle cvetanja u zasadima koštičavih vrsta ovog proleća u našem regionu se registruje intenzivna pojava inficiranih mladara. Simptomi se registruju i pored primenjenih mera zaštite, dok je kod stabala koja nisu tretirana fungicidima (na okućnicama) najčešće došlo do masovne pojave odumiranja grančica. Vremenske prilike su uticale na intenzivnu pojavu simptoma monilioze na koštičavim voćnim vrstama: u toku fenofaze cvetanja niže temperature su uticale na produženi period cvetanja i u tom periodu su zabeležene padavine. U fenofazi već formiranih plodova (BBCH 72), još uvek su se u zasadima višanja i šljiva mogli uočiti pojedinačni otvoreni cvetovi, koji su predstavljali mesta novih infekcija.

Preporuka proizvođačima je da sprovedu uklanjanje inficiranih grančica kao i mumificiranih plodova jer su oni izvor inokuluma. Osnovna mera borbe je svakako primena fungicida tokom cvetanja.

 

Video materijal o prouzrokovaču monilioze pogledati na Youtube kanalu PIS preporuke na linku

 

Simptom monilioze na mladarima višnje

 
 
Produžen period cvetanja višnje,istovremeno prisustvo otvorenih cvetova i plodova
 

Comments

There are no comments yet for this post.