Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma
Sajt za objavljivanje priloga sa područja Regionalnog centra Ruma.
 Dozrelost i ispražnjenost pseudotecija (Venturia inaequalis)
 

Jabuka se nalazi u fenofazi od drugog opadanja plodova do prečnik ploda do 40 mm (73-74 BBCH).

 

Laboratorijskim pregledom prezimelog lišća (sorta Ajdared) utvrđena je dozrelost pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti listova i krastavosti plodova (Venturia inaequalis) na nivou od 83,50%. Od pregledanih 50 pseudotecija u 1 pseudoteciji ima do 25% zrelih askospora,  u 8 ima od 26-50%, u 14 od 51-75% i u 27 od 75-100% zrelih askospora. Ispražnjenost pseudotecija iznosi 40%.

 

Dozrelost i ispražnjenost pseudotecija (Venturia inaequalis)
 

Jabuka se nalazi u fazi plodovi dostigli dimenzije 10 do 20 mm (71-72 BBCH).

 

Ovonedeljnim laboratorijskim pregledom prezimelog lišća (sorta Ajdared) utvrđena je dozrelost pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti listova i krastavosti plodova (Venturia inaequalis) na nivou od 51%. Od pregledanih 50 pseudotecija u 7 nema zrelih askospora, u 9 pseudotecija ima do 25% zrelih askospora,  u 14 ima od 26-50%, u 15 od 51-75% i u 5 od 75-100% zrelih askospora. Ispražnjenost pseudotecija iznosi 12%.

 

Zdravstveno stanje useva ozime pšenice
 

Na terenu RC Ruma, usevi ozime pšenice iz ranijih rokova setve (prva dekada oktobra) nalaze se u različitim fazama klasanja, dok se usevi iz kasnijih rokova setve nalaze u različitim fazama vlatanja (kolenčenja), pa do faze zastavičara.

 

Pregledom useva pšenice na netretiranim parcelama registruje se prisustvo simptoma prouzrokovača sive pegavosti lista (Septoria tritici), dok simptomi pepelnice  (Erysiphe graminis) i rđe (Puccinia spp.) nisu uočeni.

 

 

 

Zdravstveno stanje pregledanih  useva pšenice (27.04.2017):

 

Lokalitet/sorta

Datum setve

Fenofaza (BBCH)

Septoria tritici

% zaraženih biljaka

simptomi na listu 1. kolenca

simptomi na listu 2. kolenca

 

Ruma/Ingenio

 

5.10.2016.

 

33

(III kolence najmanje 2 cm iznad drugog)

 

19

1

 

Voganj/Zvezdana

 

7.10.2016.

15

 

Irig/ Zvezdana

 

8.10.2016.

12

1

 

S obzirom da nije postignut ekonomski prag  štetnosti za sivu pegavost lista pšenice, Septoria tritici  (na 10% pregledanih biljaka, na  listu drugog kolenca prisutni simptomi bolesti), tretman se ne preporučuje.  

 

Dozrelost pseudotecija (Venturia inaequalis)
 

Na terenu RC Ruma jabuka se nalazi u fazi plodovi dostigli dimenzije 5 do 10 mm (71 BBCH).

 

Laboratorijskim pregledom prezimelog lišća (sorta Ajdared) utvrđena je dozrelost pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti listova i krastavosti plodova (Venturia inaequalis) na nivou od 23%. Od pregledanih 50 pseudotecija u 24 nema formiranih askospora, u 13 pseudotecija ima do 25% zrelih askospora,  u 7 ima od 26-50%, u 5 od 51-75% i u 1 od 75-100% zrelih askospora.

 

Dozrelost pseudotecija (Venturia inaequalis)
 

Jabuka se nalazi u fenofazi od kraja cvetanja do početka razvoja ploda (69-70 BBCH). 

 

Ovonedeljnim laboratorijskim pregledom prezimelog lišća (sorta Ajdared) utvrđena je dozrelost pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti listova i krastavosti plodova (Venturia inaequalis) na nivou od 19%. Od pregledanih 50 pseudotecija u 29 nema formiranih askospora, u 10 pseudotecija ima do 25% zrelih askospora,  u 7 ima od 26-50%, u 2 od 51-75% i u 2 od 75-100% zrelih askospora.

 

Dozrelost pseudotecija (Venturia inaequalis)
 

Jabuka se nalazi u fenofazi precvetavanja (cvetovi venu, većina latica opada).

 

Laboratorijskim pregledom prezimelog lišća (sorta Ajdared) utvrđena je dozrelost pseudotecija prouzrokovača čađave krastavosti listova i plodova (Venturia inaequalis) na nivou od 12,50%. Od pregledanih 50 pseudotecija u 36 nema formiranih askospora, u 6 pseudotecija ima do 25% zrelih askospora,  u 5 ima od 26-50%, a u 3 od 51-75% zrelih askospora).

 

velika slika

 

Stanje u usevima ozime pšenice i ječma
 

Na terenu RC Ruma, usevi ozime pšenice i ječma iz ranijih rokova setve nalaze se u fazi od početka rasta stabljike do faze prvo kolence najmanje 1 cm iznad kolenca bokorenja (30-31 BBCH). Usevi iz kasnijih rokova setve se još uvek nalaze u fazi bokorenja.

 

Pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača sive pegavosti lista (Septoria tritici), dok simptomi pepelnice  (Erysiphe graminis) i rđe (Puccinia spp.) nisu uočeni.

 

Zdravstveno stanje pregledanih  useva pšenice:

 

Lokalitet/sorta

Datum setve

Fenofaza (BBCH)

Patogen

% zaraženih

biljaka

 

Ruma/Ingenio

 

5.10.2016.

 

30

Septoria tritici

40

Erysiphe graminis

0

Puccinia spp.

0

 

Voganj/Zvezdana

 

7.10.2016.

 

31

Septoria tritici

17

 

Erysiphe graminis

0

Puccinia spp.

0

 

Irig/ Zvezdana

 

8.10.2016.

 

31

Septoria tritici

11

Erysiphe graminis

0

Puccinia spp.

0

 

 U usevima pšenice se ne preporučuje primena fungicida. 

 

Praćenje dozrelosti pseudotecija Venturia inaequalis (III nedelja)
 

Obilaskom zasada jabuke utvrđena je fenofaza razvoja od početka pucanja pupoljaka (Zlatni Delišes) do fenofaze zeleni listići oko 5 mm iznad ljušture pupoljka i sporadične pojave mišjih ušiju na terminalnim pupoljcima (Ajdared)   /07-10 BBCH/.

 

Ovonedeljnim laboratorijskim pregledom prezimelog lišća (sorta Ajdared) u većini pregledanih pseudotecija je u toku formiranje askusa i askospora (slika 1), a registruju se i pseudotecije sa zrelim askosporama (slika 2).

 

Utvrđena je dozrelost pseudotecija od 1,07% (od pregledanih 70 pseudotecija u 67 nema formiranih askospora,  a u 3 pseudotecije ima do 25% zrelih askospora).

 

velika slika

 

Praćenje dozrelosti pseudotecija Venturia inaequalis (II nedelja)
 

Na terenu RC Ruma jabuka se nalazi u fenofazi od kraja bubrenja (Zlatni Delišes) do početka pucanja lisnih pupoljaka (Ajdared)  /03-07 BBCH/.

 

Prilikom izdvajanja i mikroskopiranja pseudotecija iz prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Irig/Kudoš (sorta Ajdared), u većini pregledanih pseudotecija se registruje početak formiranja askusa, ali ne i početak formiranja askospora (slika 1).  Dozrelost pseudotecija i za ovu nedelju iznosi 0%.

 

slika 1

 

RC Ruma nastavlja sa praćenjem dozrelosti pseudotecija prouzrokovača pegavosti listova i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

 

 

Praćenje dozrelosti pseudotecija Venturia inaequalis (I nedelja)
 

Na terenu RC Ruma jabuka se zavisno od sortimenta nalazi u fenofazi od mirovanja do početka bubrenja lisnih pupoljaka (00-01 BBCH).

 

Prilikom izdvajanja i mikroskopiranja pseudotecija Venturia inaequalis iz prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Irig/Kudoš (sorta Ajdared), u najvećoj meri se uočavaju prazne pseudotecije (slika 1), ali i pseudotecije u kojima je počelo formiranja askusa, ali ne i askospora (slika 2).  Dozrelost pseudotecija za ovu nedelju iznosi 0%.

 

velika slika

 

RC Ruma nastavlja sa nedeljnim praćenjem dozrelosti pseudotecija prouzrokovača pegavosti listova i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

 

 

1 - 10 Next

 ‭(Hidden)‬ Upravljanje prilozima