Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > paprika  

Web Part Page Title Bar image
paprika

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 10.9.2021 ‎(1)
Zaštita paprike10.9.2021 8:43Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera); Kukuruzni plamenac (ostrinia nubilalis); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje usevi paprike na otvorenom nalaze se u različitim fazama razvoja i sazrevanja plodova (71-85 BBCH).

U proteklom periodu na feromonskim klopkama registruju se povećani ulovi imaga pamukove sovice (Helicoverpa armigera), dok je vizuelnim pregledom useva paprike registrovano prisustvo jaja ove štetočine na do 21 % biljaka. Takođe, regiostrovano je i prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 9%  biljaka.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje  pregled svojih useva na prisustvo navedenih štetočina, i ukoliko se registruje njihovo prisustvo preporučuju se hemijske mere zaštite nekim od insekticida:

·       Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili  

·       Avaunt 15 EC, Top gun (indoksakarb) u količini 0,17-0,25 l/ha (karenca 1 dan, MBT 2).

Takođe, vizuelnim pregledom, u pojedinim  usevima paprike, registrovano je i prisustvo odraslih jedinki i larvi zelene povrtne stenice (Nazara viridula). Ukoliko se vizuelnim pregledom useva paprike registruje prisustvo ove štetočine preporučuje se primena insekticida :

·       Scatto (a.m. deltametrin) u količini 0,3 – 0, 7 l/ha (karenca 3 dana, MBT 4).

Navedeni insekticid delovaće i na suzbijanje larvi kukuruznog plamenca i pamukove sovice.

Na teritoriji Topličkog okruga, na pojedinim parcelama berba paprike je već započela, ili je u toku, pa se prilikom izbora insekticida strogo treba pridržavati karence primenjenih preparata. U usevima gde je berba u toku, zabranjena je upotreba insekticida. Osim karence, treba voditi  računa i o maksimalnom broju tretmana insekticida u jednoj sezoni (MBT).

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 7.9.2021 ‎(2)
Zaštita useva kukuruza šećerca i paprike od III generacije kukuruznog plamenca i pamukove sovice7.9.2021 16:32Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera); Kukuruzni plamenac (ostrinia nubilalis)

Na području delovanja RC Vrbas vizuelnim pregledom postrnih useva kukuruza šećerca registruje se prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 10% biljaka.

U toku je polaganje jaja treće generacije ove štetočine.

Takođe, vizuelnim pregledom useva kukuruza šećerca registrovana je izuzetno velika brojnost položenih jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera). Registrovano je i do 15 položenih jaja po listu kukuruza.  Procenat biljaka sa jajima zavisi od faze useva, lokaliteta i do sada primenjenih mera zaštite.

Položena jaja pamukove sovice na kukuruzu šećercu

Proizvođačima se preporučuje da izvrše pregled useva i ukoliko registruju prisustvo navedenih štetočina, primene neki od navedenih insekticida vodeći računa o karenci i maksimalnom broju tretmana:

·         Avaunt 15 EC (indoksakarb) u količini 0,25 l/ha (karenca 14 dana),

·         Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) u količini 0,2-0,3 l/ha (karenca 7 dana),

·         Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 14 dana).

Na području delovanja RC Vrbas na većini parcela započela je berba paprike.

Vizuelnim pregledom useva paprika registrovano je prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 7% biljaka, kao i jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera)  na do 65% biljaka.

Jajno leglo kukuruznog plamenca na paprici

položeno jaje pamukove sovica na paprici

Preporuka proizvođačima koji su sledili preporuke i sproveli tretman u cilju zaštite paprike od pamukove sovice (30.08.2021.) preparatima larvicidnog delovanja, je pregled useva na prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca, kao i jaja pamukove sovice i po potvrdi prisustva sprovođenje tretmana insekticidom ovicidno-larvicidnog delovanja:

·         Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 3 dana, MBT 2)

Ujedno, ovaj preparat neće štetno delovati na korisne organizme, osice iz roda Trichogramma, koje su prirodni neprijatelji navedenih štetočina i čija je aktivnost izražena u ovom delu vegetacije.

Region: Vrbas
Zaštita paprike7.9.2021 10:09Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)

Na terenu RC Senta usevi paprike se nalaze u različitim fazama razvoja i sazrevanja ploda (89 BBCH).

 

Vizuelnim pregledom useva paprike, registrovano je prisustvo položenih jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) u različitim embrionalnim fazama razvoja, na listovima i plodovima, na do 10% biljaka.

 

 

jaje pamukove sovice

 

Takođe, vizuelnim pregledima je registrovano prisustvo larvi i odraslih jedinki braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene ili povrtne stenice (Nezara viridula). Simptomi ishrane na plodovima od stenica su sitni, okrugli ubodi ,koji kasnije prerastaju u nekrotične pege.

 

     

larva Halyomorpha halys      larva Nezara viridula

 

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo štetočina i ukoliko se registruje njihovo prisustvo, na parcelama gde se paprika neće brati u narednom periodu, sprovođenje hemijske mere zaštite insekticidom:

 

 - Scatto (deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha (karenca 3 dana).

 

U usevima gde je u toku berba zabranjena je primena insekticida!

Region: Senta
Expand/Collapse Created : 6.9.2021 ‎(6)
Zaštita paprike6.9.2021 14:50Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera); Sovica gama (Autographa gamma)

Na području delovanja RC Leskovac, usevi paprike nalaze se u različitim fazama razvoja i sazrevanja ploda.

usev paprike

velika slika

U proteklom periodu registruje se povećana brojnost imaga pamukove sovice (Helicoverpa armigera), kako na feromonskim klopkama u usevu paprika, tako i na svetlosnim lovnim klopkama.

jaje (Helicoverpa armigera)
imago Helicoverpa armigera
jaje gama sovice

Vizuelnim pregledom useva paprika registrovano je prisustvo jaja pamukove sovice na do 20% biljaka.

Preporuka proizvođačima je da obiđu useve, i ukoliko registruju prisustvo navedenih štetočina primene hemijske mere zaštite upotrebom nekog od registrovanih insekticida:

·       Coragen 20 SC (a.m. hloantraniliprol) 0,14-0,2 l/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili

·       Affirm  095 SG (a.m.emamektin benzoat) 1,5 - 2 kg/ha (karenca 3 dana, MBT 3) ili

·       Avaunt 15 EC, Top gun (a.m. indoksakarb) 0,25 l/ha (karenca 1 dan, MBT 2).

Prilikom primene hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata i maksimalnom broju dozvoljenih tretmana (MBT)  u toku vegetacije.

Region: Leskovac
Zaštita useva paprike i kukuruza šećerca od treće generacije kuruznog plamenca i pamukove sovice6.9.2021 13:48Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera); Kukuruzni plamenac (ostrinia nubilalis)

Vizuelnim pregledima useva paprike i postrnih useva kukuruza šećerca registruje se prisustvo položenih jajnih legala treće generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 10% biljaka. Takođe, registrovano je i prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera)  na do 20% biljaka. Procenat biljaka sa jajima zavisi od faze useva, lokaliteta i do sada primenjenih mera zaštite.

Na osnovu vremenskih uslova u proteklom periodu i prognoziranih temperatura, početak piljenja larvi navedenih štetočina očekuje se za nekoliko dana.

Sa ciljem zaštite useva paprike i kukuruza šećerca, na početku piljenja larvi kukuruznog plamenca i pamukove sovice, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

U usevu kukuruza šećerca:

Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2) ili

Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) u količini 0,2-0,25 l/ha (karenca 7 dana, MBT 2) ili

Avaunt 15 EC (indoksakarb) u količini 0,17-0,25 l/ha (14 dana, MBT 2).

U usevu paprike:

Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili   

Avaunt 15 EC; Top gun (indoksakarb) u količini 0,17-0,25 l/ha (1 dan, MBT 2) ili

Scatto (deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha (karenca 3 dana, MBT 4).

S obzirom da su u usevima uočene i osice iz roda Trichogramma, koje su prirodni neprijatelji navedenih štetočina i čija je aktivnost izražena u ovom delu vegetacije, prilikom izbora preparata prednost treba dati insekticidu na bazi aktivne materije hlorantraniliprol (Coragen 20 SC) koji neće štetno delovati na korisne organizme.

Prilikom izbora insekticida obavezno treba voditi računa o karenci  i maksimalno dozvoljenom broju tretmana u toku vegetacije (MBT). U usevima gde je u toku berba primena insekticida se ne preporučuje!

Region: Svi regioni
Zaštita paprike6.9.2021 13:28Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera); Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)
Na području delovanja RC Kikinda usevi paprike se nalaze u različitim fazama razvoja i sazrevanja ploda (BBCH 89).
 
Vizuelnim pregledom useva paprike, na lokalitetu Kikinda, registrovano je prisustvo položenih jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 7% biljaka.
 
Jaja pomenute štetočine položena su na listovima i plodovima paprike. U proteklih nekoliko dana na feromonskim klopkama se beleže visoki ulovi imaga pamukove sovice.
 
 
    velika slika                           velika slika
                 
                  
                    
                          velika slika
 
Pored položenih jaja pamukove sovice i dalje se registruje prisustvo larvi i odraslih jedinki braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene povrtne stenice (Nezara viridula).
 
Larva braon mramoraste i zelene povrtne stenice na listu paprike
 
 
     velika slika                          velika slika 
       
Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo štetočina. Kako je berba paprike u toku, proizvođačima se preporučuje da samo u usevima gde se registruje prisustvo navedenih štetočina, a gde se paprika neće brati u narednom periodu, sprovedu hemijske mere zaštite nekim od insekticida krateke karence poput: Scatto (deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha (karenca 3 dana).
Region: Kikinda
Zaštita paprike6.9.2021 13:17Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera)

Na području delovanja RC Kosovska Mitrovica usevi paprike se nalaze u fenofazi razvoja i sazrevanja ploda (BBCH 89).

 

Vizuelnim pregledom useva paprike registrovano je prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) u različitim fazama embrionalnog razvoja na do 15% biljaka. Visoke dnevne temperature pogoduju razvoju ove štetočine.

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve na prisustvo jaja pamukove sovice i ukoliko utvrde njihovo prisustvo sprovedu tretman zaštite paprike nekim od sledećih insekticida:

- Avaunt 15 EC (a.m. indoksakarb) u količini 0,17-0,25 l/ha (karenca 1 dan) ili

- Scatto (a.m. deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha (karenca 3 dana).

- Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 3 dana).

Prilikom primene hemijskih mera zaštite obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preprata. U usevima gde je u toku berba zabranjena je primena insekticida!

Region: Kosovska Mitrovica
Zaštita paprike6.9.2021 11:41Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)

Na području delovanja RC Knjaževac, usevi paprike se nalaze u različitim fazama razvoja i sazrevanja ploda (BBCH 78-85).

Vizuelnim pregledom useva paprike različitog sortimenta, na lokalitetu Štipina, registrovano je prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 3% biljaka kao i prisustvo odraslih jedinki i larvi zelene povrtne stenice (Nazara viridula) na plodovima na do 10% biljaka.

 

 

Proizvođačima se preporučuje obilazak i pregled useva na prisustvo navedenih štetočina i po potvrdi njihovog prisustva primena hemijskih mera kontrole:

Scatto (a.m.deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha (karenca 3 dana, MBT 4).

Prilikom primene hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata i maksimalnom broju tretmana preparata. (MBT)!

Region: Knjaževac
Zaštita useva paprike i kukuruza6.9.2021 7:23Kukuruzni plamenac (ostrinia nubilalis); Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera)

Na području delovanja RC Novi Sad, vizuelnim pregledom useva paprike i kukuruza šećerca registrovano je prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 10% biljaka.

U toku je polaganje jaja, a u narednim danima se očekuje i početak piljenja larvi treće generacije ove štetočine.

Takođe, vizuelnim pregledom navedenih useva registrovano je i prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 15% biljaka.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca, kao i jaja pamukove sovice i po potvrdi prisustva sprovođenje tretmana primenom nekog od sledećih insekticida:

·        Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 14 dana u usevima kukuruza, a 3 dana u usevima paprike) ili

·        Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) u količini 0,2-0,25 l/ha (karenca 7 dana u usevu kukuruza) ili

·        Top gun (indoksakarb) u količini 0,25 l/ha (karenca 7 dana u usevu paprike) ili

·        Avaunt 15 EC (indoksakarb) u količini 0,17-0,25 l/ha (karenca 1 dan u usevu paprika, a 14 dana u usevu kukuruza) ili

·        Scatto (deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha (karenca 3 dana u usevu paprike).

Prilikom primene hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata!

U usevima gde je u toku berba zabranjena je primena insekticida!

Region: Novi Sad
Expand/Collapse Created : 4.9.2021 ‎(1)
Zaštita paprike4.9.2021 8:12Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera)

Na području delovanja RC Sombor, usevi paprike se nalaze u fenofazi  razvoja i sazrevanja  ploda (BBCH 89).

Vizuelnim pregledom useva paprike, na plodovima je  registrovano prisustvo sveže položenih jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 35 % biljaka. Na svetlosnim lovnim lampama se i dalje beleže visoki ulovi imaga pamukove sovice. U naredna 3-4 dana se očekuje piljenje larvi.

jaje pamukove sovice

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled useva i utvrđivanje prisustva jaja pamukove sovice. Po potvrdi njihovog prisustva, preporučuje se sprovođenje  hemijskih mera zaštite na početku piljenja larvi, nekim od insekticida. Međutim, kako je berba paprike počela, strogo treba voditi računa o karenci izabranih insekticida, a tamo gde je berba u toku nikako ne treba sprovoditi hemijske mere zaštite! Registrovani su sledeći insekticidi:

      Avaunt 15 EC, Top gun (a.m. indoksakarb) 0,25 l/ha  (karenca 1 dan) ili

     Affirm 095 SG (a.m. emamektin benzoat) 1,5 -2 kg/ha  (karenca 3 dan) ili

     Scatto (a.m. deltametrin)  0,3-0,7 l/ha (karenca 3 dana). 

Region: Sombor
1 - 10 Next