Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Druga generacija kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis)
Druga generacija kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis)

Na terenu RC Kragujevac vizuelnim pregledom kukuruza na naličju lista primećena su sveže položena jajna legla kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u niskom procentu napada. Redovnim nedeljnim pregledima, ona ranije nisu bila registrovana, što je podatak koji ukazuje da je  otpočelo polaganje jaja druge generacije ove štetočine.

jajno leglo kukuruznog plamenca

Treba istaći da je prag štetnosti kod merkantilnog kukuruza 10% biljaka sa položenim jajnim leglima, a kod kukuruza šećerca 5% biljaka. Nastaviće se sa praćenjem biologije ove štetočine.

Napominjemo da je na pojedinim parcelama gde je kukuruz gajen u monokulturi u prethodnom periodu zapažena pojava ubušivanja larvi prve generacije kukuruznog plamenca u stabljiku. Naime, ova štetočina prezimljava u biljnim ostacima iz prethodne godine u stadijumu odrasle gusenice. Gajenje kukuruza u monokulturi favorizuje njegovu pojavu, tako da je plodored svakako mera koja se preporučuje.  

oštećenja od kukuruznog plamenca

Comments

There are no comments yet for this post.