Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > malina  

Web Part Page Title Bar image
malina

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 17.11.2021 ‎(1)
Zaštita zasada maline 17.11.2021 7:20LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na području delovanja RC Valjevo zasadi maline se nalaze u fazi stari listovi su osušeni (BBCH 97).

 

 

 

Vizuelnim pregledima zasada maline utvrđeno je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata). U cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenog patogena, kao i drugih patogena, proizvođačima se preporučuje sprovođenje tretmana nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

 

·         Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,4%  ili

·         Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,35% ili

·         Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%.

 

Tretman treba sprovesti po suvom i mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana pri temperaturi vazduha iznad 7 °C , uz veći utrošak vode. Trenutno se za region Valjeva povoljni vremenski uslovi za sprovođenje hemijskih mera zaštite najavljuju od četvrtka do ponedeljka. 

Region: Valjevo
Expand/Collapse Created : 11.11.2021 ‎(1)
Zaštita maline11.11.2021 8:56LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na području delovanja RC Novi Pazar zasadi maline nalaze  se u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi imaju specifičnu boju (BBCH 93).

Vizuelnim pregledom zasada maline registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella apllanata), kao i prisustvo simptoma smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

Preporuka proizvođačima je hemijski tretman nekim od preparata na bazi bakra, a u cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena. Registrovani preparati na bazi bakra u malinama su:

·         Cuprozin 35 WP (a.m.bakar oksihlorid) u koncentraciji 0,4% ili

·         Everest (a.m.bakar hidroksid) u koncentraciji 0,2% ili

·         Nordox 75 WP ( a.m.bakar oksid) u koncentraciji 0,2%

Preporuka je da se tretman obavi po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana uz utrošak veće količine vode kako bi depozit preparata dospeo na sve delove biljke i sva mesta prezimljavanja patogena.

Region: Novi Pazar
Expand/Collapse Created : 10.11.2021 ‎(2)
Zaštita maline10.11.2021 14:06LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na području RC Šabac zasadi maline se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93). 

 

zasad maline

Vizuelnim pregledom zasada maline, na izdancima koji se ostavljaju za rod za narednu godinu, registruje se prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata), kao i smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

  

simptom D.applanata        simptom S.rubi

U cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena i drugih gljivičnih i bakterijskih oboljenja preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite sa nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

 

  • Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncetraciji 0,4% ili
  • Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncetraciji 0,2% ili
  • Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncetraciji 0,2%.

 

Tretiranje treba obaviti po mirnom i suvom vremenu, u najtoplijem delu dana sa većom količinom tečnosti, da se okupa cela biljka, kako bi depozit preparata dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

Region: Šabac
Zaštita maline10.11.2021 8:14LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na području delovanja RC Loznica zasadi maline se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi imaju specifičnu boju (BBCH 93).

Faza razvoja - Velika slika

Vizuelnim pregledom zasada maline, na različitim lokalitetima, uočeno je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymela applanata), kao i simptoma smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

Proizvođačima se preporučuje da sprovedu hemijski tretman primenom preparata na bazi bakra, a koji ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala pomenutih patogena prouzrokovača oboljenja. Registrovani preparati na bazi bakra u zasadima maline su:

-Nordox 75 WP (a.m. bakar oksid) u koncentraciji 0,2% ili

-Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,4% ili

-Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,35%.

Preporuka je da se tretman sprovede po mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana, sa većom količinom tečnosti, kako bi depozit preparata dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

Region: Loznica
Expand/Collapse Created : 8.11.2021 ‎(2)
Zaštita maline u jesenjem periodu8.11.2021 10:17LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području rada RC Kosovska Mitrovica zasadi maline se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi se uvijaju, a stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93).

 

Vizuelnim pregledom zasada maline registrovani su simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata). Kako bi uticali na smanjenje infektivnog potencijala navedenog i drugih patogena, proizvođačima se preporučuje sprovođenje tretmana zaštite nekim od preparata na bazi bakra:

 

-Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,4%  ili

-Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%  ili

-Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,35%.

 

Preporučuje se da se zaštitni tretman sprovede po suvom i mirnom vremenu, bez vetra, uz veći utrošak vode. Za region severa Kosova i Metohije stabilizacija vremena očekuje se od utorka, uz optimalne temperature za sprovođenje jesenjeg tretmana zaštite maline.

Region: Kosovska Mitrovica
Zaštita maline8.11.2021 8:33LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

 Na području delovanja RC Kraljevo zasadi maline se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju, stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93).

 

Vizuelnim pregledom zasada maline registrovani su simptmi ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) i smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

 

 

Didymella applanata                  Sphaerulina rubi

 

U cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena, proizvođačima se preporučuje sprovođenje tretmana nekim od preparata na bazi bakra:

 

·         Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%   ili

·         Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,4%   ili

·         Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,35%

 

Preporuka je da se tretman sprovede po suvom i mirnom vremenu, bez vetra, uz veći utrošak vode, kako bi preparat dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

 

Za region Kraljeva se od srede do nedelje očekuje period bez padavina, uz optimalne temperature, što će omogućiti sprovođenje hemijskog tretmana.

 

Region: Kraljevo
Expand/Collapse Created : 5.11.2021 ‎(1)
Zaštita maline5.11.2021 8:12LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na teritoriji delovanja RC Knjaževac zasadi maline se nalaze u fazi od vidljivi novi listovi do stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 91 - 93).

Vizuelnim pregledom malinjaka uočeno je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata), u visokom intenzitetu napada. U pojedinim zasadima su prisutni i simptomi smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da prvo odstrane izdanke kod kojih su simptomi ljubičaste pegavosti zahvatili veći deo površine izdanka, a onda sprovedu hemijsku meru zaštite nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

- Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncetraciji 0,4 %

- Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncetraciji 0,4 % ili

- Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncetraciji 0,2 %.

Navedene mere se sprovode u cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena i drugih prouzrokovača bolesti. Hemijski tretman obaviti po mirnom i suvom vremenu, uz utrošak optimalne količine vode kako bi depozit preparata bio nanešen na sve delove biljke.

Za teritoriju delovanja RC Knjaževac i celu istočnu Srbiju se u narednih nekoliko dana očekuje povoljan period za hemijski tretman (bez padavina, sa optimalnim temperaturama).

Region: Knjaževac
Expand/Collapse Created : 3.11.2021 ‎(1)
Zaštita maline3.11.2021 8:08Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Malinina galica (Lasioptera rubi)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje zasadi maline se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju: stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93).

Vizuelnim pregledom zasada maline, na izdancima koji su ostavljeni za rod naredne godine, registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella apllanata), kao i prisustvo simptoma smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

U cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena i drugih gljivičnih i bakterijskih oboljenja, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

·       Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncetraciji 0,4 % ili

·       Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncetraciji 0,2 % ili

·       Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncetraciji 0,2 %.

Sprovođenje hemijskog tretmana treba obaviti po mirnom i suvom vremenu, u najtoplijem delu dana, uz utrošak veće količine vode kako bi depozit registrovanih preparata dospeo na sve delove biljke i na sva mesta prezimljavanja patogena. Za Toplički okrug se u naredna dva dana (četvrtak i petak) očekuje period bez padavina, sa optimalnim temperaturama za sprovođenje hemijskog tretmana.

Takođe, vizuelnim pregledom zasada maline, registrovana su karakteristična zadebljanja (gale) na izdancima, nastale štetnim dejstvom izlučevina malinine muve galice (Lasioptera rubi).

Ukoliko se prilikom vizuelnog pregleda zasada maline, registruju izdanci sa pomenutim simptomima, treba ih orezati, izneti iz zasada i spaliti.

Više o ovoj štetočini možete pogledati OVDE.

 

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 2.11.2021 ‎(1)
Zaštita maline2.11.2021 13:35LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na području delovanja RC Vranje zasadi maline se nalaze u fazi stari listovi se suše mladi listovi se uvijaju: stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93).

Proizvođačima se u cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata), sušenja izdanaka maline (Leptosphaeria coniothirium) i smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi) preporučuje hemijski tretman nekim od preparata na bazi bakra:

·         Cuprozin 35 WP (a.m.bakar oksihlorid) u koncentraciji 0,4% ili

·         Everest (a.m.bakar hidroksid) u koncentraciji 0,2% ili

·         Nordox 75 WP ( a.m.bakar oksid) u koncentraciji 0,2%

Sprovođenje tretmana treba obaviti po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana uz utrošak veće količine vode kako bi depozit preparata dospeo na sve delove biljke i sva mesta prezimljavanja patogena. Za područje Vranja se u narednim danima očekuje period bez padavina i sa optimalnim temperatutama za sprovođenje tretmana.

Takođe, preporučuje se pregled svih lastara u zasadu i ukoliko se primete lastari sa galama od malinine muve galice (Lasioptera rubi) treba ih orezati, izneti iz zasada i spaliti.

Region: Vranje
Expand/Collapse Created : 30.10.2021 ‎(1)
Zaštita maline 30.10.2021 11:59LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na području RC Čačak zasadi maline se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93). 

 Vizuelnim pregledom zasada maline, na izdancima koji se ostavljaju za rod za narednu godinu, registruje se prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella apllanata), kao i smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

Didymella apllanata
Didymella apllanata

U cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena i drugih gljivičnih i bakterijskih oboljenja preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite sa nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

- Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncetraciji 0,4 % ili

- Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncetraciji 0,2 % ili

- Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncetraciji 0,2 %.

Tretiranje treba obaviti po mirnom i suvom vremenu, u najtoplijem delu dana sa većom količinom tečnosti, da se okupa cela biljka, kako bi depozit preparata dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

Region: Čačak
1 - 10 Next