Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > krastavac  

Web Part Page Title Bar image
krastavac

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 14.3.2023 ‎(1)
Zaštita rasada14.3.2023 11:05Tripsi (thrips spp); Virus mozaika krastavca (CMV – Cucumber mosaic virus); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na teritoriji RC Zrenjanin u toku je proizvodnja rasada povrtarskih kultura u zatvorenom prostoru.

Velika slika

Radi kontrole viroznih oboljenja, koja su tokom prethodnih godina registrovana na području Srednjeg Banata, proizvođačima rasada se preporučuje sprovođenje preventivnih mera kontrole:

-         Suzbijanje korova kao rezervoara virusa u i oko plastenika u kome se proizvodi rasad,

-         Postavljanje insekatskih mreža na ulazne otvore plastenika u cilju sprečavanja ulaska vaši i tripsa u plastenik,

-         Postavljanje žutih lepljivih traka za pravovremeno utvrđivanje prisustva vaši i tripsa kao vektora virusa,

-         Redovan pregled rasada na prisustvo vaši i tripsa, i ukoliko se registruje njihovo prisustvo sprovođenje hemijskih mera zaštite registrovanim insekticidima.

Jedno od najčešćih gljivičnih oboljenja u proizvodnji rasada je poleganje rasada (Phytium spp.), a preventivne mere u kontroli ovog oboljenja su:

-         Održavanje optimalne temperature, osvetljenja kao i relativne vlažnosti vazduha u plastenicima,

-         Prilikom setve koristiti sterilni supstrat i kontejnere,

-         Zalivanje rasada neposredno posle nicanja i pre pikiranja fungicidima na bazi aktivne materije  propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum u količini 3-6 ml  u 2 l vode/m2,

-         Ukoliko dođe do poleganja rasada neophodno je odstraniti obolele biljke i uništiti ih van mesta proizvodnje.

Rasad se pre iznošenja na stalno mesto postepeno privikava na nove uslove, što se naziva kaljenje rasada. Kaljenje se sastoji u postepenom a zatim sve jačem provetravanju i snižavanju temperature, uz tretiranje rasada 0,5% rastvorom kalijum sulfata. Kaljenje počinje oko 14 dana pre rasađivanja.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 1.7.2022 ‎(2)
Zaštita krastavca u zatvorenom prostoru1.7.2022 11:55Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis); Tripsi (thrips spp)

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od cvetanja do razvoja ploda (BBCH 65 - 74).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis) na do 10% biljaka.

Početni simptomi plamenjače

S obzirom da u plastenicima konstantno vladaju povoljni uslovi za dalji razvoj i širenje ovog patogena, preporuka proizvođačima je da pregledaju svoje useve i ukoliko registruju simptome navedenog patogena sprovedu hemijski tretman nekim od preparata:

Valis M (a.m.mankozeb + valifenal) 2,5 kg/ha (karenca 3 dana),

Orvego (a.m. ametoktradin + dimetomorf) 0,8 l/ha (karenca 1 dan).

Takođe, vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo tripsa (Thysanoptera) na do 15% biljaka. Osim direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, tripsi su veoma značajni i kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Trips

Proizvođačima se preporučuje pregled useva metodom otresanja cvetova i listova na belu podlogu, i ukoliko se registruje prisustvo tripsa primena insekticida:

Exirel (a.m.cijantraniliprol) 0,75 l/ha (karenca 1 dan).

Region: Zrenjanin
Zaštita krastavaca1.7.2022 11:24Tripsi (thrips spp)

Na području delovanja RC Vrbas, usevi krastavca na otvorenom, nalaze se u fazi od cvetanja do faze sazrevanja ploda  (BBCH 69-81).

usev krastavca

Vizuelnim pregledom biljaka, registrovano je prisustvo larvi i imaga tripsa (Thysanoptera) u cvetu i na naličju listova na do 20% biljaka.

trips na naličju lista krastavca

Tripsi su važni kao prenosioci fitopatogenih virusa, a nanose i direktne štete sanjem biljnih sokova.

Preporuka proizvođačima je da pregledaju usev krastavca metodom otresanja cvetova i listova na belu podlogu. Ukoliko se  registruje prisustvo tripsa preporučuje se primena hemijske mere zaštite nekim od insekticida:

·         Laser 240 SC (a.m. spinosad) u količini 0,04% ili

·         Exirel (a.m.cijantraniliprol) u količini primene 0,75 l/ha.

Prilikom upotrebe pesticida treba se strogo pridržavati uputstva za upotrebu i pridržavati karence primenjenih preparata. Tamo gde je berba u toku, preporuka je da se najpre izvrši berba, a potom sprovedu hemijske mere zaštite.

Sprovođenje tretmana se zbog visokih dnevnih temperatura preporučuje u večernjim časovima.
Region: Vrbas
Expand/Collapse Created : 20.5.2022 ‎(1)
Zaštita krastavca u zatvorenom prostoru20.5.2022 13:45Tripsi (thrips spp); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis)

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od cvetanja do razvoja ploda (BBCH 62-71).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo tripsa (Thysanoptera) na do 10% biljaka. Osim direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, tripsi su veoma značajni i kao prenosioci fitopatogenih virusa.

    

Faza razvoja                 Trips

Proizvođačima se preporučuje pregled useva metodom otresanja cvetova i listova na belu podlogu, i ukoliko se registruje prisustvo tripsa primena nekog od insekticida:

Laser 240 SC (a.m. spinosad) 300-400 ml/ha (karenca 3 dana) ili

Exirel (a.m.cijantraniliprol) 0,75 l/ha (karenca 1 dan).

Takođe, vizuelnim pregledom registrovano je i prisustvo simptoma plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis) na do 8% biljaka.

Početni simptomi plamenjače krastavca

Uslovi koji vladaju u plastenicima pogoduju daljem razvoju i širenju pomenutog patogena. Proizvođačima se preporučuje pregled biljaka i ukoliko se uoči prisustvo simptoma tog patogena, sa ciljem zaštite useva, primena fungicida:

Infinito SC (a.m. propamokarb-hidrohlorid + fluopikolid) 1,4-1,6 l/ha.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 18.5.2022 ‎(1)
Zaštita krompira18.5.2022 13:32Krompirova zlatica (leptinotarsa decemlineata); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na području RC Vrbas, usevi krompira namenjeni za jesenju proizvodnju se nalaze u fazi razvoja listova:  od 5 do 9 listova na glavnoj stabljici razvijeno (BBCH 15-19). 

 

 

fenofaza krompira

Vizuelnim pregledom useva krompira, registrovano je prisustvo janih legala krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) na do 15% biljaka i piljenje larvi krompirove zlatice, na do 30% biljaka.

larve krompirove zlatice

U toku je početak piljenja larvi krompirove zlatice, dok se u narednom periodu očekuje intenzivnije piljenje larvi ove štetočine.

Takođe, vizuelnim pregledom je registrovano i prisustvo lisnih vaši ( Aphididae) na do 5% biljaka.

Proizvođačima se preporučuje obilazak i pregled useva na prisustvo larvi krompirove zlatice. Ukoliko se uoči njihovo prisustvo preporučuje se primena insekticida na bazi a.m. acetamiprid (Mospilan 20 SG, Tonus, Volley 20 SP, Zlatospilan i dr.), u količini 0, 2 - 0, 25 kg/ha.

Navedeni inskticidi delovaće i na suzbijanje vaši.

S obzirom da se za naredni period najavljuje nestabilno vreme sa mogućim padavinama proizvođačima se, sa ciljem zaštite krompira od prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophthora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani),  preporučuje primena nekog od fungicida, pre padavina:

a.m. mankozeb: Dithane M 45, Mankogal 80, Mankogal extra, Vilozeb, Prevent 80 WP, Manfil 80 WP, Titular 75 WDG, u količini 2-2,5kg/ha.

Kod proizvodnje mladog krompira primena hemijskih mera zaštite se ne preporučuje!

Region: Vrbas
Expand/Collapse Created : 23.2.2022 ‎(1)
Preventivne mere u kontroli štetnih organizama u plasteničkoj proizvodnji23.2.2022 14:12Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Virus mozaika krastavca (CMV – Cucumber mosaic virus)

Na području  RC Vrbas, započela je proizvodnja rasada povrtarskih kultura u zaštićenom prostoru.

  

rasad paprike

 

U cilju kontrole najznačajnijih štetnih organizama u proizvodnji rasada i dobijanja zdravog sadnog materijala, preporuka je da se preduzmu sve raspoložive mere:

·         Provetravanje zaštićenog prostora

·         Dezinfekcija alata, sistema za navodnjavanje

·        Održavanje temperature na optimalnom nivou

·        Dopunsko osvetljavanje

·        Zaštita rasada od najznačajnijeg gljivičnog oboljenja, prouzrokovača poleganja rasada (Phytium spp.) primenom registrovanog fungicida: Proplant 722 SL, Rival 607 SL (a.m. propamokarb-hidrohlorid) u koncentraciji 0,15%, zalivanjem neposredno nakon setve ili sadnje i 10-14 dana nakon toga, ili Previcur energy (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fosetil aluminijum), 3-6 ml +2 l vode/m2.

·        Uništavanje biljaka sa simptomima poleganja

 

·        Uništavanje korovskih biljaka u plasteniku i oko plastenika jer su oni izvor zaraze fitopatogenim virusima (Virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus), Virus bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus)) čije se prisustvo detektuje godinama unazad u proizvodnji povrća na našem području i koji pričinjavaju značajne štete.

 

korovska populacija oko plastenika

 

korov (Stelaria media) u plasteniku

 

·        Kontrola brojnosti insekata (lisne vaši, tripsi), postavljanjem  mreža na ulaznim     otvorima zaštićenog prostora, kao i postavljanje žutih lepljivih traka za utvrđivanje prisustva vaši i tripsa kao vektora pomenutih virusa.

·        Suzbijanje vektora virusa primenom registrovanih insekticida.

RC Vrbas nastavlja dalje da prati zdravstveno stanje rasada na našem terenu.

Region: Vrbas
Expand/Collapse Created : 17.2.2022 ‎(1)
Preventivne mere u plasteničkoj proizvodnji rasada17.2.2022 14:00Virus mozaika krastavca (CMV – Cucumber mosaic virus)

Na teritoriji RC Zrenjanin, u toku je proizvodnja rasada povrtarskih kultura (paradajz, paprika, krastavac i kupusnjače).

Da bi uspešno proizveli zdrav i kvalitetan rasad neophodno je tokom proizvodnje preduzimati sve raspoložive preventivne mere kontrole štetnih organizama.

Na samom početku treba izabrati sertifikovano seme i sterilni supstrat. Zatim svi parametri unutar plastenika (relativna vlažnost vazduha, temperatura vazduha, navodnjavanje, osvetljenje i ishrana) moraju biti konstantno kontrolisani kako ne bi došlo do proizvodnje slabih i osetljivih biljaka podložnih napadu raznih patogena.

 

 Proizvodnja rasada

U toku 2021. na našem terenu smo imali laboratorijsku potvrdu prisustva virusnih infekcija na biljakama povrća (Virus mozaika krastavca, Virus bronzavosti paradajza). U kontroli viroznih oboljenja veoma važno je sprovesti sledeće mere:  

  • Suzbijanje korova kao rezervoara virusa u i oko plastenika u kome se proizvodi rasad
  • Postavljanje insekatskih mreža na ulazne otvore plastenika u cilju sprečavanja ulaska vaši i tripsa u plastenik
  • Postavljanje žutih lepljivih traka za pravovremenu utvrđivanje prisustva vaši i tripsa kao vektora virusa
  • Pregled rasada na prisustvo vaši i tripsa i ukoliko se registruje njihovo prisustvo sprovođenje hemijskih mera zaštite registrovanim insekticidima. 

Jedno od najčešćih gljivičnih oboljenja u proizvodnji rasada  je poleganje rasada (Phytium spp.) 

Preventivne mere kontrole ovog oboljenja su:

  • Za setvu koristiti sterilni supstrat i kontejnere
  • Sterilizacija kontejnera i alata u rastvoru varikine (Natrijum- hipohlorit) sa vodom u odnosu 1:4
  • Ukoliko dođe do poleganja rasada neophodno je odstraniti obolele biljke i uništiti ih van mesta proizvodnje
  • Hemijska zaštita rasada zalivanjem rastvorom fungicida u kontejnerima ili lejama odmah posle setve ili pikiranja rasada i 10-14 dana kasnije
  • Za zalivanje rasada se preporučuju fungicidi na bazi aktivne materije propamokarb-hidrohlorid u koncentraciji 0,15%.

RC Zrenjanin nastavlja dalje da prati zdravstveno stanje rasada na našem terenu.

 

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 14.2.2022 ‎(1)
Preventivne mere zaštite u proizvodnji rasada 14.2.2022 12:50Virus mozaika krastavca (CMV – Cucumber mosaic virus); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Tripsi (thrips spp)

Na području Srbije u toku je proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, paprike, kupusnjača i drugog povrća.

U ovom trenutku veoma je važno sprovođenje svih raspoloživih preventivnih mera sa ciljem kontrole štetnih organizama u proizvodnji rasada.

U proteklim sezonama, na biljkama povrća vrlo često su registrovani simptomi viroza na biljkama, kako na otvorenom polju tako i u zatrvorenom prostoru. U našim proizvodnim uslovima, godinama unazad detektuje se prisustvo sledećih virusa u povrtarskoj proizvodnji: virusa mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus - CMV), virusa bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus – TSWV), virusa crtičastog mozaika krompira (Potato Y virus - PYV). Prisustvo navedenih virusa značajno je uticalo na smanjenje kvaliteta plodova i smanjenje prinosa u prethodnim sezonama.

Kontrola viroznih oboljenja je dosta složena i kako bi bila uspešna zahteva primenu svih raspoloživih mera kontrole kao što su:

       suzbijanje korova u i oko plastenika u kome se proizvodi rasad jer su korovi rezervoari virusa;

        postavljanje insekatskih mreža na ulazne otvore plastenika u cilju sprečavanja ulaska vaši i tripsa kao prenosioca virusa;

        pregled biljaka na prisustvo simptoma viroza i njihovo uklanjanje;

        redovan monitoring biljaka na prisustvo vaši i tripsa (vizuelni pregledi) i postavljanje žutih lepljivih traka (za pravovremeno utvrđivanje prisustva vaši i tripsa kao vektora virusa);

        po potvrdi prisustva insekata vektora sprovođenje hemijskih mera zaštite registrovanim insekticidima.

Sa ciljem zaštite rasada od prouzrokovača poleganja rasada (Phytium spp.), kao najznačajnije fitopatogene gljive u proizvodnji rasada, preporučuje se sledeće:

        obezbeđivanje optimalnog osvetljenja, temperature, relativne vlažnosti vazduha i adekvatno provetravanje, usled temperaturnih razlika između toplijih dana i prohladnih noći, kako ne bi došlo do kondenzacije na krovnoj konstrukciji i uslova za pojavu bolesti;

        ukoliko dođe do poleganja rasada treba odstraniti obolele biljke i uništiti ih van mesta proizvodnje;

        neposredno posle setve i pre pikiranja treba zaliti rasad fungicidima  na bazi a.m. propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum u količini 3-6 ml  + 2 l vode/m2;

        pre rasađivanja na stalno mesto, rasad treba postepeno privikavati na nove uslove (kaljenje rasada). Ova mera se sastoji u sve jačem provetravanju i snižavanju temperature, uz tretiranje rasada 0,5% rastvorom kalijum sulfata. Sa kaljenjem treba početi dve nedelje pre rasađivanja.

Region: Svi regioni
Expand/Collapse Created : 12.8.2021 ‎(1)
Zaštita krastavca u zatvorenom prostoru12.8.2021 13:09Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum)

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi krastavca iz druge sadnje se nalaze u fazi cvetanja i razvoja ploda (BBCH 63-72).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma pepelnice (Erisiphe cichoracearum) na do 10% biljaka. Simptomi su uočeni na licu lista u vidu sivkasto beličastih prevlaka. U slučaju jače zaraze napadnuto lišće žuti, suši se i propada.

Simptom pepelnice

Povoljni mikroklimatski uslovi koji vladaju u plastenicima (visoka relativna vlažnost i temperatura) pogoduju daljem razvoju i širenju pomenutog patogena.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko uoče simptome pepelnice primena nekog od fungicida:

Sercadis plus (a.m. fluksapiroksad + difenokonazol) 0,6 l/ha, karenca 3 dana ili

Ortiva top (a.m. azoksistrobin  + difenokonazol) 1 l/ha, karenca 3 dana.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 22.7.2021 ‎(1)
Zaštita krastavca22.7.2021 14:24Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis)

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od cvetanja do formiranja i sazrevanja plodova (BBCH 68-75-83).

 

      Fenofaza razvoja

Vizuelnim pregledom biljaka registrovano je prisustvo simptoma plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis) na do 10% biljaka.  Mikroklimatski uslovi koji vladaju u  plasteničkoj proizvodnji pogoduju razvoju i širenju tog patogena. U cilju zaštite krastavca od plamenjače,  proizvođačima se preporučuje primena fungicida:

Orvego (a.m. ametoktradin + dimetomorf) 0,8 l/ha (karenca 1dan)

 

 Simptom plamenjače na listu

Tokom vizuelnog pregleda biljaka registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae), koje u ovom trenutku mogu naneti direktne štete biljkama, hraneći se i sišući sokove mogu izazvati sušenje i propadanje biljaka.

Ukoliko se pregledom utvrdi prisustvo lisnih vaši, predlaže se primena insekticida: 

Teppeki (a.m. flonikamid) 0,06-0,1 kg/ha (karenca 1 dana)

S obzirom da je u toku intenzivno sazrevanje i berba plodova obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih pesticida.

Region: Zrenjanin
1 - 10 Next