Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > krastavac  

Web Part Page Title Bar image
krastavac

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 25.2.2024 ‎(1)
Zaštita rasada25.2.2024 12:02Thrips tabaci (Thrips tabaci); Virus mozaika krastavca (CMV – Cucumber mosaic virus); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

U toku je proizvodnja rasada paprike, paradajza,krastavaca, kupusa i drugih povrtarskih kultura u toplim lejama.

 

sl.1                            sl.2 

 

sl.3                              sl.4

Monitoringom proizvodnje povrća (na otvorenom i zatvorenom prostoru) prošle godine, registrovano je prisustvo kalifornijskog cvetnog tripsa u usevima paprike, što je potvrđeno laboratorijskim analizama. Njegov značaj ogleda se u vektorskoj ulozi u prenošenju veoma destruktivnog virusa za povrtarsku proizvodnju-virusa bronzavosti paradajza  (Tomato spotted wilt virus - TSWV). Pored pomenutog virusa, za proizvodnju povrća u našem region veoma je značajan i virus mozaika krastavca (Cucumber mozaic virus - CMV) koga prenose lisne vaši.

U cilju kontrole pomenutih virusnih oboljenja, preporučuju se sledeće preventivne mere:

 -        Suzbijanje korova oko plastenika i u samim plastenicima, zbog zadržavanja virusa na korovskim biljkama odakle se vektorima (biljne vaši, tripsi) prenose na gajene biljke,

-        Postavljanje insekatskih mreža na ulazne otvore plastenika radi sprečavanja ulaska vektora;

-        Redovan pregled biljaka na prisustvo lisnih vaši i tripsa, vizuelnim pregledom i postavljanje žutih lepljivih ploča;

-        Suzbijanje vektora virusa (biljne vaši, tripsi) primenom registrovanih insekticida;

-        Biljke sa simptomima viroza treba eliminisati i ne dozvoliti njihovo rasađivanje na otvoreno polje.

U cilju preventivne zaštite od prouzrokovača poleganja rasada (Phytium spp.)  preporučuju se sledeće mere:

-        Neophodno je obezbeđivanje optimalne temperature, osvetljenja, kao i relativne vlažnosti vazduha u plastenicima kako bi se održala vitalnost biljaka,

-        Ukoliko se registruju simptomi poleganja rasada (prvi simptomi se uočavaju na prizemnom delu stabla, koje omekša i počinje da truli, pa biljke venu i poležu), takve biljke treba odstraniti i uništiti ih van mesta proizvodnje,

-        Zalivanje rasada neposredno posle setve i pre pikiranja, fungicidima na bazi: a.m. propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum u količini 3-6 ml  + 2 l vode/m2.

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 5.7.2023 ‎(1)
Zaštita krastavca5.7.2023 11:29Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis)

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od cvetanja do razvoja ploda (BBCH 66 – 75).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis).

Simptom plamenjače

S obzirom da u plastenicima konstantno vladaju povoljni uslovi za dalji razvoj i širenje ovog patogena, preporuka proizvođačima je da pregledaju svoje useve i ukoliko registruju simptome navedenog patogena sprovedu hemijski tretman nekim od preparata:

  • Infinito SC, Magnetic  (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) 1,4-1,6 l/ha (karenca 3 dana) ili
  • Orvego (a.m. ametoktradin + dimetomorf) 0,8 l/ha (karenca 1 dan).

Prilikom primene hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata s obzirom da je berba ove kulture u toku.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 16.6.2023 ‎(1)
Zaštita krastavca u zatvorenom prostoru16.6.2023 13:27Repičin sjajnik (meligethes aeneus); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis)

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi cvetanja do razvoja ploda (BBCH 64-72).

Vizuelnim pregledom biljaka registrovano je prisustvo simptoma plamenjače prouzrokovač Pseudoperonospora cubensis na do 8% biljaka.

 

  simptom plamenjače krastavca

Povoljni mikroklimatski uslovi (temperatura i relativna vlažnost vazduha) koji vladaju u plastenicima mogu doprineti daljem razvoju i širenju ovog patogena, te je stoga preporuka proizvođačima da ukoliko uoče prisustvo simptoma sprovedu fungicidni tretman preparatom:

Infinito SC (propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) 1,4-1,6 l/ha ili

Orvego (ametoktradin+dimetomorf) 0,8 l/ha.

Tokom pregleda registrovano je prisustvo imaga repičinog sjajnika (Meligethes aeneus) na do 12% biljaka.

 

 imaga repičinog sjajnika

Proizvođačima se preporučuje da sprovedu pregled u svojim plastenicima i da ukoliko uoče prisustvo pomenutog insekata sprovedu mere zaštite insekticidom:

Scatto (a.m. deltametrin) 0,3-0,7 l/ha.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 26.5.2023 ‎(1)
Zaštita krastavca u zatvorenom prostoru26.5.2023 11:55Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis); Tripsi (thrips spp)

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od cvetanja do razvoja ploda (BBCH 61 - 71).

Faza razvoja

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis) na do 8% biljaka.

Simptom plamenjače

Uslovi koji vladaju u plasteničkoj proizvodnji pogoduju daljem razvoju i širenju ovog patogena, pa se proizvođačima preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko registruju simptome plamenjače obave hemijski tretman nekim od preparata:

Infinito SC, Magnetic (a.m. propamokarb-hidrohlorid + fluopikolid) 1,4-1,6 l/ha (karenca 3 dana),

Orvego (a.m. ametoktradin + dimetomorf) 0,8 l/ha (karenca 1 dana).

Takođe, vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo tripsa (Thysanoptera) na do 15% biljaka. Osim direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, tripsi su veoma značajni i kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Tripsi na listu

Ukoliko se registruje prisustvo tripsa preporučuje se primena nekog od insekticida:

Exirel (a.m.cijantraniliprol) 0,75 l/ha (karenca 1 dan),

Laser  240 SC (a.m.spinosad) 300-400 ml/ha (karenca 3 dana).

Prilikom izbora pesticida treba voditi računa o karenci primenjenih preparata. U usevima gde je berba u toku preporuka je da se prvo izvrši berba, a potom sprovede hemijke mere zaštite.

 

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 21.4.2023 ‎(1)
Zaštita krastavca u zatvorenom prostoru21.4.2023 13:38Trips (thrips tabaci)

Na teritoriji rada RC Zrenjanin, usevi krastavca iz plasteničke proizvodnje se nalaze  u fazi razvoja listova, četiri do šest listova razvijeno  (BBCH 14-16).

Vizuelnim pregledom biljaka registrovano je prisustvo larvi tripsa (Thysanoptera) na do 18% biljaka. Sa porastom temperatura uslediće i povećaje broj tripsa koji osim direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova su veoma značajni i kao prenosioci fitopatogenih virusa.

 

     larve tripsa

U cilju zaštite useva od prenamnoženja tripsa, a s obzirom da se u narednim danima očekuje i otvaranje prvih cvetova proizvođačima se preporučuje pregled useva metodom otresanja cvetova i listova na belu podlogu, i ukoliko se registruje prisustvo tripsa primena insekticida:

Exalt (a.m.spinetoram) 2,4 l/ha

 

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 14.3.2023 ‎(1)
Zaštita rasada14.3.2023 11:05Tripsi (thrips spp); Virus mozaika krastavca (CMV – Cucumber mosaic virus); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na teritoriji RC Zrenjanin u toku je proizvodnja rasada povrtarskih kultura u zatvorenom prostoru.

Velika slika

Radi kontrole viroznih oboljenja, koja su tokom prethodnih godina registrovana na području Srednjeg Banata, proizvođačima rasada se preporučuje sprovođenje preventivnih mera kontrole:

-         Suzbijanje korova kao rezervoara virusa u i oko plastenika u kome se proizvodi rasad,

-         Postavljanje insekatskih mreža na ulazne otvore plastenika u cilju sprečavanja ulaska vaši i tripsa u plastenik,

-         Postavljanje žutih lepljivih traka za pravovremeno utvrđivanje prisustva vaši i tripsa kao vektora virusa,

-         Redovan pregled rasada na prisustvo vaši i tripsa, i ukoliko se registruje njihovo prisustvo sprovođenje hemijskih mera zaštite registrovanim insekticidima.

Jedno od najčešćih gljivičnih oboljenja u proizvodnji rasada je poleganje rasada (Phytium spp.), a preventivne mere u kontroli ovog oboljenja su:

-         Održavanje optimalne temperature, osvetljenja kao i relativne vlažnosti vazduha u plastenicima,

-         Prilikom setve koristiti sterilni supstrat i kontejnere,

-         Zalivanje rasada neposredno posle nicanja i pre pikiranja fungicidima na bazi aktivne materije  propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum u količini 3-6 ml  u 2 l vode/m2,

-         Ukoliko dođe do poleganja rasada neophodno je odstraniti obolele biljke i uništiti ih van mesta proizvodnje.

Rasad se pre iznošenja na stalno mesto postepeno privikava na nove uslove, što se naziva kaljenje rasada. Kaljenje se sastoji u postepenom a zatim sve jačem provetravanju i snižavanju temperature, uz tretiranje rasada 0,5% rastvorom kalijum sulfata. Kaljenje počinje oko 14 dana pre rasađivanja.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 1.7.2022 ‎(2)
Zaštita krastavca u zatvorenom prostoru1.7.2022 11:55Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis); Tripsi (thrips spp)

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od cvetanja do razvoja ploda (BBCH 65 - 74).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis) na do 10% biljaka.

Početni simptomi plamenjače

S obzirom da u plastenicima konstantno vladaju povoljni uslovi za dalji razvoj i širenje ovog patogena, preporuka proizvođačima je da pregledaju svoje useve i ukoliko registruju simptome navedenog patogena sprovedu hemijski tretman nekim od preparata:

Valis M (a.m.mankozeb + valifenal) 2,5 kg/ha (karenca 3 dana),

Orvego (a.m. ametoktradin + dimetomorf) 0,8 l/ha (karenca 1 dan).

Takođe, vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo tripsa (Thysanoptera) na do 15% biljaka. Osim direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, tripsi su veoma značajni i kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Trips

Proizvođačima se preporučuje pregled useva metodom otresanja cvetova i listova na belu podlogu, i ukoliko se registruje prisustvo tripsa primena insekticida:

Exirel (a.m.cijantraniliprol) 0,75 l/ha (karenca 1 dan).

Region: Zrenjanin
Zaštita krastavaca1.7.2022 11:24Tripsi (thrips spp)

Na području delovanja RC Vrbas, usevi krastavca na otvorenom, nalaze se u fazi od cvetanja do faze sazrevanja ploda  (BBCH 69-81).

usev krastavca

Vizuelnim pregledom biljaka, registrovano je prisustvo larvi i imaga tripsa (Thysanoptera) u cvetu i na naličju listova na do 20% biljaka.

trips na naličju lista krastavca

Tripsi su važni kao prenosioci fitopatogenih virusa, a nanose i direktne štete sanjem biljnih sokova.

Preporuka proizvođačima je da pregledaju usev krastavca metodom otresanja cvetova i listova na belu podlogu. Ukoliko se  registruje prisustvo tripsa preporučuje se primena hemijske mere zaštite nekim od insekticida:

·         Laser 240 SC (a.m. spinosad) u količini 0,04% ili

·         Exirel (a.m.cijantraniliprol) u količini primene 0,75 l/ha.

Prilikom upotrebe pesticida treba se strogo pridržavati uputstva za upotrebu i pridržavati karence primenjenih preparata. Tamo gde je berba u toku, preporuka je da se najpre izvrši berba, a potom sprovedu hemijske mere zaštite.

Sprovođenje tretmana se zbog visokih dnevnih temperatura preporučuje u večernjim časovima.
Region: Vrbas
Expand/Collapse Created : 20.5.2022 ‎(1)
Zaštita krastavca u zatvorenom prostoru20.5.2022 13:45Tripsi (thrips spp); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis)

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od cvetanja do razvoja ploda (BBCH 62-71).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo tripsa (Thysanoptera) na do 10% biljaka. Osim direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, tripsi su veoma značajni i kao prenosioci fitopatogenih virusa.

    

Faza razvoja                 Trips

Proizvođačima se preporučuje pregled useva metodom otresanja cvetova i listova na belu podlogu, i ukoliko se registruje prisustvo tripsa primena nekog od insekticida:

Laser 240 SC (a.m. spinosad) 300-400 ml/ha (karenca 3 dana) ili

Exirel (a.m.cijantraniliprol) 0,75 l/ha (karenca 1 dan).

Takođe, vizuelnim pregledom registrovano je i prisustvo simptoma plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis) na do 8% biljaka.

Početni simptomi plamenjače krastavca

Uslovi koji vladaju u plastenicima pogoduju daljem razvoju i širenju pomenutog patogena. Proizvođačima se preporučuje pregled biljaka i ukoliko se uoči prisustvo simptoma tog patogena, sa ciljem zaštite useva, primena fungicida:

Infinito SC (a.m. propamokarb-hidrohlorid + fluopikolid) 1,4-1,6 l/ha.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 18.5.2022 ‎(1)
Zaštita krompira18.5.2022 13:32Krompirova zlatica (leptinotarsa decemlineata); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na području RC Vrbas, usevi krompira namenjeni za jesenju proizvodnju se nalaze u fazi razvoja listova:  od 5 do 9 listova na glavnoj stabljici razvijeno (BBCH 15-19). 

 

 

fenofaza krompira

Vizuelnim pregledom useva krompira, registrovano je prisustvo janih legala krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) na do 15% biljaka i piljenje larvi krompirove zlatice, na do 30% biljaka.

larve krompirove zlatice

U toku je početak piljenja larvi krompirove zlatice, dok se u narednom periodu očekuje intenzivnije piljenje larvi ove štetočine.

Takođe, vizuelnim pregledom je registrovano i prisustvo lisnih vaši ( Aphididae) na do 5% biljaka.

Proizvođačima se preporučuje obilazak i pregled useva na prisustvo larvi krompirove zlatice. Ukoliko se uoči njihovo prisustvo preporučuje se primena insekticida na bazi a.m. acetamiprid (Mospilan 20 SG, Tonus, Volley 20 SP, Zlatospilan i dr.), u količini 0, 2 - 0, 25 kg/ha.

Navedeni inskticidi delovaće i na suzbijanje vaši.

S obzirom da se za naredni period najavljuje nestabilno vreme sa mogućim padavinama proizvođačima se, sa ciljem zaštite krompira od prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophthora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani),  preporučuje primena nekog od fungicida, pre padavina:

a.m. mankozeb: Dithane M 45, Mankogal 80, Mankogal extra, Vilozeb, Prevent 80 WP, Manfil 80 WP, Titular 75 WDG, u količini 2-2,5kg/ha.

Kod proizvodnje mladog krompira primena hemijskih mera zaštite se ne preporučuje!

Region: Vrbas
1 - 10 Next